Kritiek op dansjes van Brazilianen na elke goal op WK: 'Onrespectvol'

Joris Kaper • 11:29, 06-12-2022 / Laatste Update: 04:23, 12-12-2023

Heel veel spontaan juichen is er bij de Brazilianen dit WK niet bij. Het was al bekend dat het elftal van bondscoach Tite een stuk of 10 dansjes had ingestudeerd om na elke goal los te gaan, maar dat wordt niet door iedereen gewaardeerd.

Tite genoot er zelf echter wel van. Sterker nog: de Braziliaanse coach deed vrolijk mee na de 3e goal van Brazilië tegen Zuid-Korea (4-1). En nee, dat was echt niet spontaan, want hij was voor de wedstrijd al geïnformeerd over de plannen van de spelers om samen met hem een goal te vieren.

De 61-jarige Tite over het uitbundig vieren van de goals: "Veel spelers in het team zijn nog jong en ik wil proberen hun taal te spreken. En de taal van de jongeren is dans".

Kritiek

Toch is er ook veel kritiek te horen op de dansjes, vooral bij een onbelangrijke goal als bijvoorbeeld de 4-0. Oud-voetballer Roy Keane, tegenwoordig analist bij ITV, vond de dansjes maar onzin en noemde deze 'behoorlijk respectloos': "Ik heb nog nooit zoveel van die dansjes gezien. Ze zeggen dat het hun cultuur is, maar ik hou er niet van. Ik vind het echt respectloos naar de tegenstander toe. Ze maken 4 doelpunten en doen het elke keer weer."

Tite bestrijdt dat echter, zo zei hij: "Er is absoluut geen sprake van een gebrek aan respect richting de tegenstander. Voor hen heb ik juist veel respect."