Kroatië troost zichzelf met brons op WK, Marokko kan met opgeheven hoofd huiswaarts

Jeroen Rooseboom • 18:54, 17-12-2022 / Laatste Update: 00:29, 12-12-2023

Kroatië heeft de troostfinale tegen Marokko op het WK met 2-1 gewonnen. Vooral de 1e helft was erg vermakelijk, tijdens de 2e helft werd duidelijk dat de krachten bij beide teams zo aan het einde van het WK op waren.

Het begin van de wedstrijd was meteen om van te smullen. De Kroaten lieten zien flink wat werk in de standaardsituaties te hebben gestoken op de training. Een prachtige ingestudeerde vrije trap werd binnen geknikt door Josko Gvardiol.

Maar de spelers van Kroatië waren nog niet klaar met juichen of de bal lag er aan de andere kant ook al in. Achraf Dari kopte binnen na een van richting veranderde vrije trap. Zo stond het na 10 minuten al 1-1. Check hier de goals!

Bounou

Beide ploegen creëerden aardige kansen in het restant van de eerste helft. Opvallend was dat Marokko-doelman Yassine Bounou niet erg zeker overkwam, terwijl hij eerder in dit toernooi juist bewezen had een hele betrouwbare sluitpost te zijn. De Noord-Afrikanen kozen dikwijls de aanval en hadden het meeste de bal, zonder het doel te vinden. Hakim Ziyech speelde daarin een grote rol. De oud-Ajacied speelde een goed 1e deel van de wedstrijd.

Toch gingen de Kroaten met een voorsprong de kleedkamers in voor de rust. Mislav Orsic krulde de bal op de rand van de 16 heerlijk achter Bounou. Tot die tijd was Marokko eigenlijk sterker.

Veel blessureleed

Zo boeiend en levendig als de 1e helft was, zo rustig was de 2e. Naarmate het duel vorderde, werd duidelijk dat de krachten bij Marokko op waren. Bij beide ploegen, maar vooral bij de Atlasleeuwen, vielen er spelers geblesseerd uit. De vele wedstrijden in een korte periode eisten zijn tol.

Het eerste echt grote moment van opwinding volgde rond de 75e minuut. Kroatië had een penalty moeten krijgen, nadat Sofyan Amrabat Josko Gvardiol op de voeten tikte in het strafschopgebied. Maar de Qatarese scheidsrechter Al Jassim wilde er niet aan en ook de VAR greep vreemd genoeg niet in. Zo stond het dus nog altijd 2-1.

Marokko heeft zich laten zien aan de wereld

Die stand veranderde niet meer. Marokko begon nog aan een soort van slotoffensief, maar het was duidelijk dat de energie op was. Daardoor won Kroatië de troostfinale en werd het 3e op dit WK.