Let op Louis van Gaal: DIT is de zwakke plek van Verenigde Staten
i

Getty Images

Let op Louis van Gaal: DIT is de zwakke plek van Verenigde Staten

Marcel Roes • 13:58, 01-12-2022 / Laatste Update: 02:00, 12-12-2023

Zaterdag moet Nederland afrekenen met de Verenigde Staten om de kwartfinale van het WK 2022 te bereiken. The Stars and Stripes beginnen vol zelfvertrouwen aan de 8e finale. Bij Oranje overheersen de twijfels. Wat biedt ons een beetje hoop richting de clash?

VS reisde af naar Qatar als heuse kampioen. In 2021 won het land de Gold Cup, de landencompetitie voor Noord-Amerika, Centraal-Amerika en de Caraïben. Het land won alle 6 duels, waarvan 5 keer met 1-0! Onderweg werden onder meer Canada, Jamaica, Qatar en Mexico verslagen.

In Qatar maakt de VS indruk met de energie en aanvalslust waarmee de Yankees spelen. Het middenveld is jong, maar houdt de touwtjes stevig in handen. In die linie staan Weston McKennie (24), Yunus Musah (20) en captain Tyler Adams (23). De backs Sergino Dest (22) en Antonee Robinson (25) sluiten ook regelmatig aan.

Lege tank

Maar ook bij die jonge gasten kan de tank leeg gaan. Dat gebeurde in de groepsfase telkens. Dat blijkt uit de score als je alleen naar de laatste 30 minuten kijkt: daarin scoorde de VS 0 keer en kreeg het wel 1 tegengoal.

Het blijkt ook uit de kansen voor en tegen. De 'expected goals' (hoe groot alle kansen samen waren) voor de VS in het laatste half uur is 0,35. Die van de tegenstanders 2,23. Dat blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse ESPN.

Zaterdag wordt het de 4e match binnen 2 weken. Nederland heeft heel zuinig, soms té behoudend, gespeeld. Kan dat het verschil maken, zaterdag?

Lees ook: VS-bondscoach Gregg Berhalter speelde 6 jaar in Nederland