Marco van Basten noemde Hakim Ziyech in 2016 'domme jongen' vanwege keus Marokko
i

Getty Images

Marco van Basten noemde Hakim Ziyech in 2016 'domme jongen' vanwege keus Marokko

Marcel Roes • 23:38, 13-12-2022

In 2016, toen Hakim Ziyech had gekozen voor Marokko en niet voor Nederland, noemde Marco van Basten de Drontenaar een "domme jongen". De voormalige wereldvoetballer van het jaar vond het erg gek om te kiezen voor het Marokkaans elftal, als je ook in aanmerking komt voor Nederland.

Maar kijk eens aan: 6 jaar later staat Marokko in de halve finale van het WK. En Nederland droop in de kwartfinale af, na het hele toernooi weinig indruk te hebben gemaakt.

Van Basten

Van Basten moest in de studio van de NOS erkennen dat zijn uitspraken van toen door de waarheid zijn ingehaald. Toen Van Basten trainer was van Heerenveen, liet hij Ziyech debuteren. "Hij was een goede voetballer met spillebeentjes", vertelt hij. "Hij was absoluut een toptalent."

Over het gebruik van de term "domme jongen" zegt hij nu dit: "Dat was misschien wat arrogant van mijn kant. Hij heeft mijn ongelijk bewezen door in de halve finale te staan met Marokko."

"Als iemand voor Nederland wil uitkomen, graag. We hoeven niet te gaan bedelen. We hoeven geen cadeaus te geven of bij hem thuis te komen of wat dan ook."

Van Basten in 2016 over de keuze van Ziyech voor Marokko. Hij noemt oa Ziyech een domme jongen. Ik citeer: “Hoe dom kan je zijn om voor Marokko te kiezen als je in aanmerking komt voor het Nederlands elftal.”#VanBasten #Ziyech #Mar pic.twitter.com/jx4qUNt8Cm

— Mohamed Hmadouch (@Mo_Hmadouch) December 13, 2022