Marokko gaat in Qatar voor herhaling WK-stunt 1986: 'Zijn hier om geschiedenis te schrijven'
i

Getty Images

Marokko gaat in Qatar voor herhaling WK-stunt 1986: 'Zijn hier om geschiedenis te schrijven'

Eimert Pruis • 16:16, 30-11-2022

Marokko kijkt al een aantal dagen uit naar de ontknoping in Groep F van het WK voetbal. De Afrikanen kunnen zich voor het eerst sinds 1986 plaatsen voor de 8e finales. Bondscoach Walid Regragui probeert zijn spelers vooral rustig te houden.

"We zijn hier om geschiedenis te schrijven en ons te kwalificeren voor de volgende ronde. Ik zou liegen als ik wat anders zou zeggen", aldus Regragui. "We zijn zeer gemotiveerd, we zijn goed voorbereid, maar de spelers mogen hun hoofd niet verliezen. We weten dat we niets hebben bereikt voordat de scheidsrechter affluit."

0-0 en 2-0

Marokko begon de groepsfase met een gelijkspel tegen Kroatië (0-0) en won daarna met 2-0 van België. Kroatië en België eindigden bij het vorige WK als 2e en 3e. Tegen het al uitgeschakelde Canada, dat van zowel België als Kroatië verloor, hebben de Marokkanen aan een gelijkspel voldoende om door te dringen tot de laatste 16.

'Zij hebben niets te verliezen'

"We weten dat Canada niets te verliezen heeft. Dat is gevaarlijk", waarschuwde Regragui zijn elftal. "Canada zal het toernooi met opgeheven hoofd willen verlaten. Wie ze tegen België heeft zien spelen, weet dat ze niet slecht zijn."

Bounou is terug

Doelman Yassine Bounou keert terug in het basiselftal van Marokko. De keeper van Sevilla FC voelde zich kort voor het begin van het duel met de Belgen duizelig en stond zijn plek af aan Munir Mohamedi. "Sinds maandag gaat het al beter met hem", zei Regragui. "Yassine blijft onze nummer 1. Hij is ook een van de leiders in het team en zal donderdag spelen."

'Nederlandse' inbreng

Bij Marokko voetballen onder anderen oud-Ajacieden Hakim Ziyech en Noussair Mazraoui, oud-Feyenoorder Sofyan Amrabat en oud-AZ'er Zakaria Aboukhlal.

Tijd voor een plek in de 8e finales

Marokko doet voor de 6e keer mee aan het WK. Alleen in 1986 wist het land de 8e finales te bereiken. West-Duitsland was daarin met 1-0 te sterk. In 1970, 1994, 1998 en 2018 strandde Marokko in de groepsfase.