Milieuactivisten beginnen zaak tegen FIFA: 'WK was helemaal niet klimaatneutraal'
i

Getty Images

Milieuactivisten beginnen zaak tegen FIFA: 'WK was helemaal niet klimaatneutraal'

Eimert Pruis • 16:20, 25-12-2022 / Laatste Update: 21:45, 11-12-2023

Milieuactivisten zijn bij de Zwitserse Commissie voor Integriteit een zaak gestart tegen de FIFA. De wereldvoetbalbond maakte de voorbije periode reclame voor de klimaatneutraliteit van het WK in Qatar. Volgens de activisten was die reclame misleidend.

De FIFA kondigde op haar website het grootste voetbaltoernooi ter wereld aan als het eerste "volledig klimaatneutrale toernooi". Diverse media, klimaatonderzoekers en milieuactivisten concludeerden dat de klimaatclaim van de FIFA onjuist was. De FIFA heeft deze beschuldigingen herhaaldelijk ontkend.

Greenwashing

Nog voor de start van het WK op 20 november waarschuwden consumentenadvocaten de FIFA voor greenwashing en eisten ze dat "misleidende" reclame-uitingen werden verwijderd.

'Duidelijk signaal'

"We willen dat de FIFA haar middelen investeert in het vermijden van emissies in plaats van in greenwashing", zegt Christian Lüthi, algemeen directeur van Climate Alliance, de groep die de zaak is gestart. "We zijn ervan overtuigd dat de commissie de schendingen van eerlijke reclame door de FIFA veroordeelt en een duidelijk signaal afgeeft."