Ploeterend Oranje krijgt met punt tegen Ecuador misschien wel meer dan het verdient
i

Getty Images

Ploeterend Oranje krijgt met punt tegen Ecuador misschien wel meer dan het verdient

Trevor Wagener • 19:56, 25-11-2022

Oranje is er vrijdagavond niet in geslaagd om ook het 2e groepsduel op het WK 2022 in Qatar winnend af te sluiten. In Doha hield Ecuador de mannen van bondscoach Louis van Gaal op 1-1. Beide ploegen hebben 4 punten in Groep A.

Lees ook: ook Senegal pakt Qatar aan, dat slechtste WK-organisator ooit dreigt te worden

Het Nederlands elftal startte sterk aan de wedstrijd: de pot was pas koud begonnen of de Nederlandse intenties werden duidelijk. Oranje kwam dan ook al vroeg op voorsprong dankzij Cody Gakpo: de PSV'er kreeg de bal van Davy Klaassen en ramde het leer achter de kansloze Hernán Galíndez.

Dominante start

Sowieso was het Oranje dat domineerde in de openingsfase van de wedstrijd. De ploeg van Van Gaal had veel balbezit, kwam nauwelijks in de problemen door de tegenstander en verlegde op solide wijze het spel. Doelman Andries Noppert werd niet aan het werk gezet: Virgil van Dijk blokte een schotje van Ecuador-eindbaas Enner Valencia, die voorop ging in hun strijd maar uiteindelijk voortijdig naar de kant moest.

Oranje verloor in het verdere verloop van de 1e fase van de wedstrijd de grip en zag lijdzaam toe hoe het zelfvertrouwen met de minuut groeide bij de elkaar flink oppeppende Ecuadoranen. De Zuid-Amerikanen kregen uiteindelijk wat zij verdienden, al was dat voor rust niet het geval. Nóg niet.

Ecuador sterker

De treffer van Pervis Estupiñán werd alsnog afgekeurd omdat ploeggenoot Jackson Porozo hinderlijk buitenspel stond.

Ecuador kwam de kleedkamer uit zoals het het hok inging en joeg Nederland na rust volop af. Dit resulteerde in de verdiende gelijkmaker van Valencia, die buitenspel ditmaal ontliep en de rebound rustig achter de appellerende Noppert schoot: 1-1.

In deze periode van de pot was het tamelijk alle hens aan dek-voetbal bij Oranje. De ploeg van Van Gaal liep letterlijk achter de gretige Ecuadoranen aan en moest alle zeilen bijzetten om een achterstand te voorkomen. 'Schotjes' van Teun Koopmeiners en Gakpo eindigden over en naast het doel.

Slot

In het laatste stadium van de wedstrijd probeerde Nederland aan de hand van invaller Memphis Depay - hij verving Bergwijn in de rust - naar openingen te zoeken. Ook kwam Steven Berghuis (voor Klaassen) en later Wout Weghorst én Marten de Roon (voor Gakpo en Koopmeiners) binnen de lijnen.

Ondanks de verse krachten viel in het slot de ene na de andere speler tegen de vlakte. Valencia maakte de pot niet af met een op het oog zeer vervelende hamstringblessure. Hij werd vlak voor het ingaan van de extra tijd vervangen door Romario Ibarra, maar gescoord werd er niet meer in het Khalifa International Stadium.