Pierre van Hooijdonk vond de mantel (bisht) bij Messi 'afschuwelijk', maar wat is het?
i

Getty Images

Pierre van Hooijdonk vond de mantel (bisht) bij Messi 'afschuwelijk', maar wat is het?

Marcel Roes • 23:14, 19-12-2022 / Laatste Update: 09:03, 12-12-2023

Lionel Messi kreeg, toen hij zondagavond werd gehuldigd als beste speler van het WK 2022, een mantel aangereikt door de emir van Qatar. Het gaat om een zogeheten bisht. Pierre van Hooijdonk vond die bisht kennelijk bullshit. "Afschuwelijk", zo oordeelde hij als analist bij de NOS.

Dit zei de voormalige Oranje-international: "Het is afschuwelijk, maar het heeft ook wel iets weg van een tovenaar. Dat past dan weer wel." Daarmee doet hij de geschiedenis van de bisht geen recht aan.

Dit is de bisht die Lionel Messi kreeg van de emir van Qatar

Een bisht (ook bekend als mishlaḥ of abā) is een traditionele mantel afkomstig uit de Arabische wereld. Het gewaad is al duizenden jaren in gebruik. Deskundige Maurits Berger omschrijft het tegenover RTL zo: "Als ik in het Midden-Oosten in black tie zou uitgaan, naar de opera bijvoorbeeld, zou ik dit aantrekken. Je ziet het bijvoorbeeld ook vaak bij staatsbezoeken in Arabische landen."

Wikipedia meldt dat de bisht bij bijzondere gelegenheden wordt gedragen, bijvoorbeeld bij een bruiloft of religieuze feestdag. Het is een statussymbool. Past wel bij een wereldkampioen, toch?

Wereldbeker

Misschien is het niet zozeer die stijlvolle combi van zwart en goud die Van Hooijdonk niet bevalt. Hij vindt namelijk dit: "Ik vind dat als je een wereldbeker in je handen krijgt, je daar in het shirt van je land moet staan."