Kritiek op Van Dijk na optreden tegen Ecuador: 'Hij moet véél dominanter zijn'
i

Getty Images

Kritiek op Van Dijk na optreden tegen Ecuador: 'Hij moet véél dominanter zijn'

Trevor Wagener • 20:17, 25-11-2022 / Laatste Update: 02:22, 12-12-2023

Oranje-aanvoerder Virgil van Dijk werd na afloop van het WK-gelijkspel tegen Ecuador (1-1) in de NOS-studio bekritiseerd door Marco van Basten. Volgens de oud-bondscoach moet de captain veel dominanter aanwezig zijn.

Lees ook: Van Dijk ziet verbeterpunten na remise tegen Ecuador: 'Hebben een resultaat, en niét verloren'

Van Basten verweet Van Dijk dat hij het belangrijke werk soms aan Jurriën Timber of Nathan Aké overliet. "Hij is een heel goede speler, Van Dijk, maar hij onderneemt te weinig. Laat hem eens instappen, of vooruit spelen? Nu moeten Timber en Aké het doen, terwijl hij de grote jongen met de aanvoerdersband is. Ik zie hem alleen maar balletjes breed geven."

Kritiek op Van Dijk

Sowieso zag de oud-trainer een minder punt bij Oranje. "Niemand corrigeert elkaar. Je mag elkaar best een beetje oppeppen, op scherp zetten, ruzie maken in het veld. Nu kijken ze alleen maar naar de bondscoach met een blik van: 'wat moeten we doen?'. Het is toch idioot dat Ecuador 15 kansen krijgt en Nederland maar 2?"

Ook Pierre van Hooijdonk was het met Van Basten eens. "Die 1e wedstrijd tegen Senegal oogt gelijk heel anders nu, nu we deze hebben gezien. Oranje is geen 1 keer, op Gakpo's goal na, gevaarlijk geweest. De wingbacks hebben we niet gezien vandaag. Er is werk aan de winkel."