Voorbeschouwing Argentinië - Kroatië: alles wat je moet weten over deze halve finale op het WK
i

Pro Shots

Voorbeschouwing Argentinië - Kroatië: alles wat je moet weten over deze halve finale op het WK

Joris Kaper • 12:22, 13-12-2022 / Laatste Update: 10:17, 12-12-2023

Dinsdagavond om 20.00 uur is het zover! Dan spelen Argentinië en Kroatië tegen elkaar met als inzet een plek in de finale van het WK 2022 in Qatar. Lukt het Kroatië opnieuw om verrassend door te dringen tot de finale? Of is het toch het favoriete Argentinië van Messi en co? Check hier alles wat je moet weten over dit duel!

Argentinië maakte op het WK een valse start door verrassend met 2-1 te verliezen van Saoedi-Arabië. Maar na zeges op Mexico (2-0) en Polen (2-0) wisten Messi en co toch de 8e finales bereiken, waarin Australië werd verslagen met 2-1. De afloop van de kwartfinale tegen Oranje daarna is helaas bekend. De wedstrijd eindigde in 2-2 en een grote lading gele kaarten, maar de Argentijnen namen de strafschoppen beter.

Weg naar de halve finales

Kroatië begon het WK met een gelijkspel tegen Marokko (0-0), dat overigens ook in de halve finale staat. Daarna rekende de Kroaten af met Canada (4-0) en speelde gelijk tegen België en Marokko. In de 8e finales won het moeizaam van Japan, terwijl in de kwartfinales favoriet Brazilië na strafschoppen werd verslagen.

WK-finales en ontmoetingen

Beide landen speelden tot nu toe 6 keer tegen elkaar, en wonnen allebei 2 keer. Op het WK in 1998 won Argentinië van Kroatië met 1-0 in de groepsfase, terwijl 4 jaar geleden de Kroaten met 3-0 wonnen in de groepsfase. Kroatië bereikte toen (in 2018) de finale, waarin het met 4-2 verloor van Frankrijk.

Argentinië stond al 5 keer in de finale van het WK: In 1930, 1978 (3-1 winst tegen Oranje), 1986, 1990 en 2014. Het won het WK in 1978 en 1986.

Schorsingen en blessures

Het gele kaarten-festival tegen Nederland heeft tot 2 schorsingen bij Argentinië. Zowel Marcos Acuna als Gonzalo Montiel zijn geschorst. Voor de rest hebben beide teams een fitte selectie, al is het de vraag of Angel Di María wel een hele wedstrijd kan spelen na een kleine blessure die hij opliep tegen Polen. Hij viel tegen Oranje in tijdens de verlenging.

Messi wordt recordhouder WK-wedstrijden

De vraag of Lionel Messi begint in de basis, is natuurlijk overbodig. Want uiteraard zal de superster in de basis staan! En dat betekent een evenaring van het record van voetballer met de meeste WK-wedstrijden achter zijn naam. Het wordt voor Messi namelijk het 25e duel op een WK.

Alleen de Duitse Lothar Matthäus speelde ook zoveel WK-wedstrijden (tussen 1982 en 1998). Mocht Argentinië de Kroaten verslaan, dan zal Messi in de finale recordhouder worden met 26 duels.