Hoe vaak mag je wisselen bij een wedstrijd op het WK 2022?
i

Getty Images

Hoe vaak mag je wisselen bij een wedstrijd op het WK 2022?

Brian Vesseur • 16:38, 21-11-2022 / Laatste Update: 02:35, 12-12-2023

Het aantal keer dat je mag wisselen in een voetbalwedstrijd is de afgelopen jaren veranderd, onder meer door het coronavirus. Daarom is het logisch als je nu de vraag hebt hoe vaak je mag wisselen op het WK 2022. Gelukkig hebben wij het antwoord!

Wisselen op het WK 2022

Het goede antwoord is: 5 keer. Tenminste, onder normale omstandigheden. Stel dat je noodgedwongen moet wisselen door een hoofdblesure, mag diegene 'gratis' worden vervangen. Of het nu de 1e wissel is, of de 5e of 6e. En, ook niet onbelangrijk: in de verlenging mag er nog 1 keer extra worden gewisseld.

Een coach heeft 3 wisselmomenten om 5 verse spelers erin te brengen, de wissel voor een hoofdblessure telt niet als wisselmoment. In de rust mag er ook gewisseld worden, ook dit is geen officieel wisselmoment.

Het is de eerste keer op een WK dat bondscoaches zo vaak mogen wisselen. Normaal lag het aantal op 3 keer. Bij het Europees kampioenschap in 2021 mocht er overigens wel al 5 keer worden gewisseld.

Het is niet de enige grote verandering op dit WK, ten opzichte van de vorige WK's. Landen mogen nu ook 26 spelers meenemen, in plaats van de 23 die het normaal waren. Ook dat komt vermoedelijk door corona: spelers werden de afgelopen seizoenen met meer wedstrijden (in kortere tijd) belast.

LEES OOK: Van Gaal hakt knoop door: Lang, Janssen én Frimpong gaan naar WK, Brobbey en Cillessen NIET!