Vanwege DEZE regel ging de goal van Ecuador tegen Oranje NIET door
i

Ecuador haalt verhaal bij scheids Mustapha Ghorbal / Getty Images

Vanwege DEZE regel ging de goal van Ecuador tegen Oranje NIET door

Trevor Wagener • 19:07, 25-11-2022

Nederland kwam vrijdagavond vlak voor het rustsignaal bij een 1-0-voorsprong goed weg in het groepsduel met Ecuador! Pervis Estupiñán passeerde Oranje-keeper Andries Noppert, maar de treffer werd afgekeurd vanwege buitenspel. He, hoe dan? Wij leggen het hieronder uit.

Estupiñán vuurde op goal en passeerde Noppert, maar op advies van zijn assistenten keurde de Algerijnse scheidsrechter Mustapha Ghorbal de treffer af: Jackson Porozo stond dusdanig in de weg bij Noppert, dat hij hem volgens de regels te veel belemmerde.

Regels afgekeurde Ecuador-goal

De regels van het International Football Association Board (IFAB) zeggen 'dat als een speler naar een buitenspelpositie beweegt, of al in een buitenspelpositie staat op het moment dat de tegenstander een voorwaartse doelbeweging produceert, is het buitenspel.

Zeker als het impact heeft voor de tegenstander (Nederland, Noppert in dit geval) om de bal te kunnen spelen. Als deze speler (van Ecuador) zich dus ríchting de tegenstander beweegt en hierbij het proces blokkert óm de bal te kunnen spelen, moet de situatie worden afgefloten'. Heldere taal!