Hard, en waar: 'Cards of Qatar'-serie toont alle overleden arbeidsmigranten als voetbalplaatje

Trevor Wagener • 18:28, 08-11-2022 / Laatste Update: 01:38, 08-01-2024

Van 20 november tot en met 18 december wordt het 22e WK voetbal in Qatar gespeeld. Het toernooi in Qatar is in álles dubieus: sinds het staatje de organisatie van het WK kreeg toegereikt, stierven er onder meer duizenden arbeidsmigranten bij de bouw van de voetbalstadions. Anderen raakten gewond. Het journalistieke platform Blankspot toonde in hun series 'Cards of Qatar' de overleden werkers, en gaf hen letterlijk een gezicht en naam.

Het platform besloot om, naar mate de start van het toernooi nadert, meer en meer voetbalplaatjes van overleden arbeidsmigranten te publiceren. "Deze mensen zijn niet alleen maar namen en rugnummers. Hun verhalen moeten gehoord worden", aldus Blankspot-oprichter en -baas Martin Schibbye over de serie.

Duidelijke boodschap

Volgens hem moeten de voetbalplaatjes een pakkend gevolg hebben bij de kijkers. "Op het 1e ogenblik ziet men een portret, met een glimmend oppervlak. Alsof je naar een authentiek voetbalplaatje zit te kijken", vervolgde Schibbye. "Maar wie verder kijkt, door- en nadenkt, ziet de verhalen van arbeidsmigranten in Qatar. Eenieder van hen met een eigen, ongefilterd verhaal." Check de serie hier.

Lees ook: Blatter hoopte dat het WK 2022 in de VS zou zijn: 'Keuze voor Qatar was een vergissing'

Lees ook: WK-ambassadeur Qatar: 'Homoseksualiteit is een vorm van hersenschade'