Japan wereldkampioen!? Samoeraikrijgers slaan ook toe tegen Spanje dat met de schrik vrij komt
i

Getty Images

Japan wereldkampioen!? Samoeraikrijgers slaan ook toe tegen Spanje dat met de schrik vrij komt

Eimert Pruis • 22:53, 01-12-2022 / Laatste Update: 21:29, 11-12-2023

Japan heeft in een wederom ongelooflijke WK-wedstrijd gewonnen van Spanje. De Japanners waren net als tegen Duitsland (2-1) een helft heel slecht en kwamen verdiend achter. Mede dankzij voormalig Eredivisie-voetballer Ritsu Doan draaide Japan na rust alles om: 2-1. Spanje kwam met de schrik vrij, want het mag verder naar de 8e finales als nummer 2 van Groep E.

Eigenlijk kunnen we het niet geloven. In de andere wedstrijd in Groep E tussen Costa Rica en Duitsland gebeurde ook van alles. De Duitsers wonnen uiteindelijk na ook achter te hebben gestaan met 4-2. Op doelsaldo (veel minder dan Spanje) ligt Duitsland uit het WK en Japan is groepswinnaar!

Veel wijzigingen

Beide bondscoaches hadden liefst 5 veranderingen doorgevoerd ten opzichte van de vorige wedstrijd. Luis Enrique koos voor onder meer Álvaro Morata, Nico Williams en Cesar Azpilicueta in de basis. Dat betaalde zich al vroeg uit.

Morata kopt al snel raak

Spanje tikte het balletje weer als een lievelust rond en zorgde al snel voor de voorsprong. Azpilicueta slingerde de bal voor in de 12e minuut en van dichtbij kopte Morata raak.

Spanje juicht al vroeg

Weinig opwinding in 1e helft

In het vervolg van de 1e helft gebeurde er niet veel meer. Spanje had de bal en liet die rondgaan. De Spanjaarden waren wel een stuk slordiger dan normaal. Het leverde Japans gevaar op, al kon je van gevaar eigenlijk niet spreken. Zo onmachtig oogden de Japanners.

Supersub Doan

Als je die foutjes blijft maken dan komt er een moment dat Japan die per ongeluk afstraft. Zeker als de ingevallen Ritsu Doan dat mag doen. De oud-PSV'er haalde verwoestend uit, maar Unai Simon had de bal kunnen tegenhouden. Dat deed hij niet en zo stond het direct na rust 1-1.

Doan draait de wedstrijd om

Samoeraikrijgers gaan door

Het werd nog gekker. De Japanse samoeraikrijgers hadden hun strijdlust gevonden en gingen door. Doan schoot de bal bijna over de achterlijn. Kaoru Mitoma wist de bal binnen te houden en af te geven op Ao Tanaka, die binnen tikte. Iedereen dacht dat de bal de doellijn had gepasseerd bij Mitoma, maar de VAR zoomde heel goed in en constateerde van niet.

Sensatie

2-1. Wat een sensatie! Duitsland schrok er zo van dat het in de gelijktijdige wedstrijd tegen Costa Rica een 1-0-voorsprong weggaf: 1-1. Op dit moment was Japan groepswinnaar, gevolgd door Spanje.

Het moment van de wedstrijd: deze bal is niet over de lijn

Wil Spanje 2e worden?

Japan was opeens een stuk gelijkwaardiger aan Spanje. De Spanjaarden leken ook nog niet de nood ervan in te zien. In Spanje gonst het ook van de verhalen dat de selectie en Luis Enrique liever 2e willen worden. Om zo Brazilië in een eventuele kwartfinale te ontlopen.

Spanje en Duitsland virtueel eruit!

De nood was even later wel aan de man toen Costa Rica 2-1 maakte tegen Duitsland. Met nog 20 minuten te spelen in beide wedstrijden stonden Spanje en Duitsland virtueel op uitgeschakeld.

Haast

Toen had Spanje opeens wel haast. Een gejuich klonk op. Niet omdat La Fiura had gescoord, maar omdat de Duitsers weer gelijk hadden gemaakt. Spanje klom naar de zo gewilde 2e plaats.

Thank god van die 7-0

Duitsland maakte er later zelfs 3-2 van en dus werd het een strijd op doelsaldo tussen Spanje en Duitsland. La Roja had in de 1e wedstrijd nog indruk gemaakt met een 7-0-zege op Costa Rica en dat kwam nu goed uit.

Duitsers hopen op Spanje

De Duitsers hoopten nu op Spanje. Duitsland kan Spanje bijna onmogelijk inhalen (niets is onmogelijk op dit WK) en dus hoopten onze Oosterburen dat Spanje nog minstens gelijk zou maken tegen Japan. Dan zou Duitsland op doelsaldo Japan voorbij gaan.

Duitsland maakte er nog 4-2 van, maar het maakte allemaal niet meer uit voor de Duitsers. Net als in 2018 vliegt de 4-voudig wereldkampioen er roemloos in de groepsfase uit. Spanje gaat opgelucht verder en krijgt wat het wilde. Een 8e finale tegen Marokko en hoogstwaarschijnlijk geen kwartfinale tegen Brazilië. Japan mag in de laatste 16 gaan spelen tegen Kroatië.

Tanaka treft doel en wordt matchwinner