Estafettezwemmers snappen niets van 'onzinnige' diskwalificatie: 'Ik vind dit schandalig'
Kira Toussaint zou bij het keerpunt een fout hebben gemaakt. © Getty Images

Estafettezwemmers snappen niets van 'onzinnige' diskwalificatie: 'Ik vind dit schandalig'

13:05, 14-02-2024 / Laatste Update: 13:14, 14-02-2024

De Nederlandse estafettezwemmers zijn bij het WK zwemmen op de 4 x 100 meter wisselslag gemengd gediskwalificeerd. De reden was ronduit opmerkelijk en na afloop waren de zwemmers dan ook vol ongeloof.

Nederland zwom woensdagochtend met Maaike de Waard, Caspar Corbeau, Nyls Korstanje en Kira Toussaint tijdens de series. De Waard nam de rugslag voor haar rekening, Corbeau de schoolslag, Korstanje de vlinderslag en Toussaint de vrije slag. Toen ze na afloop van de race zagen dat ze gediskwalificeerd waren, konden ze het niet geloven en ze hadden eerst ook geen idee waar het fout was gegaan.

Uiteindelijk bleek dat Toussaint bij het keerpunt op haar rug lag en dat mag volgens de regels niet. Dit mag bij een normale vrije slag wel, maar niet tijdens de estafette. Toussaint vertelde tegen de NOS dat ze het totaal niet begreep: "Dit is de meest onzinnige diskwalificatie. Ik vind dit schandalig, maar wat ik ervan vind maakt waarschijnlijk niet zoveel uit."

Goud

Toussaint won zondag nog samen met Kim Busch, Janna van Kooten en Marrit Steenbergen goud op de 4 x 100 meter vrije slag. Volgens de zwemster deed ze toen exact hetzelfde bij het keerpunt als woensdagochtend. De NOS heeft bij de zwembond om de beelden gevraagd, maar heeft deze voorlopig niet gekregen.

Medaillekans

Door de diskwalificatie kunnen de zwemmers gedag zeggen tegen een goede kans om een medaille te pakken. Vorig jaar eindigde Nederland op het WK als vierde op dit nummer, maar de concurrenten zijn op dit wereldkampioenschap niet op volle sterkte. Mede daardoor was er de hoop dat het estafetteteam een medaille en misschien zelfs de wereldtitel kon pakken.