'Zilveren' estafette-ploeg moet deze tijden verbeteren om nog naar de Olympische Spelen te mogen
De Nederlandse atleten Ramsey Angela, Terrence Agard en Liemarvin Bonevacia moeten vrezen voor deelname aan de Spelen. ©Getty Images

'Zilveren' estafette-ploeg moet deze tijden verbeteren om nog naar de Olympische Spelen te mogen

10:59, 06-05-2024 / Laatste Update: 11:00, 06-05-2024

De meeste tickets voor de Olympische Spelen op de estafette zijn verdeeld. Op de World Relays werden 14 van de 16 tickets uitgedeeld. Nederland zit er op drie van de vijf afstanden bij. Maar wat moeten de mannen doen om nog naar Parijs te mogen?

Op de Olympische Spelen in Tokio (2021) zorgden de mannen op de 4x400 meter nog voor een sensatie door achter Amerika het zilver te pakken. Nu dreigen ze er in Parijs niet bij te zijn. De laatste kansen moeten gegrepen worden om de laatste twee tickets nog op te kunnen rapen. De vrouwen kwalificeerden zich wel voor beide afstanden. Ook het gemengde team mag naar Parijs. De mannen dus (nog) niet.

Snelste tijden tellen

Daarvoor zijn zowel de 4x100-ploeg als de 4x400-ploeg afhankelijk van de zelf gelopen tijden én die van de concurrentie. Het meetmoment loopt nog tot 30 juni 2024 om te kwalificeren voor de Spelen in Parijs. Nederland moet bij de twee best gelopen tijden horen om nog naar de Spelen te mogen.

EK atletiek in Rome

Naar de tijden van de veertien al geplaatste landen hoeft Nederland niet te kijken, die gaan sowieso naar Parijs. Het gaat om de nog niet gekwalificeerde landen. Het EK atletiek in Rome, dat op 7 juni begint, lijkt de enige mogelijkheid nog voor de Nederlandse mannen om daar snel te lopen en de laatste strohalm te grijpen.

Femke Bol leidt Nederland op gemengde estafette naar zilveren WK-medaille

6 mei 2024, 06:59

De Nederlandse atleten hebben opnieuw laten zien bij de wereldtop te horen bij de WK estafette. Op de 4x400 meter gemengd pakten Femke Bol, Lieke Klaver, Isaya Klein Ikkink en Isayah Boers een zilveren medaille. De Verenigde Staten waren Nederland te snel af en pakten het goud.

4x100 meter

Op de 4x100 meter staat Nederland derde op de lijst met snelste tijden, terwijl een plek bij de eerste twee nodig is. Brazilië (38.19) en Trinidad & Tobago (38.30) staan nu boven Nederland, dat met 38.30 dezelfde tijd als Trinidad & Tobago heeft. Maar omdat Trinidad die tijd eerder gelopen heeft, hebben zij nu het voordeel te pakken. Nederland zal dus sneller moeten lopen dan 38.30 de komende twee maanden om zich nog te kwalificeren. En natuurlijk hopen dat de concurrenten niet ook nog sneller gaan lopen.

4x400 meter

De mannen die in 2021 nog zilver pakten op deze afstand, dreigen nu dus buiten de boot te vallen. Atleten als Liemarvin Bonevacia, Terrence Agard en Ramsey Angela moeten nu al sneller rennen dan minstens drie landen om nog naar Parijs te mogen. De 3.00.23 die Nederland als snelste tijd heeft genoteerd in augustus 2023, is bijna twee seconden te traag. Frankrijk (2.58.45), Zambia (2.59.12) en Jamaica (2.59.34) zijn nog sneller geweest dan Nederland. De eerste twee landen staan op pole position voor Parijs.