Femke Bol leidt Nederland op gemengde estafette naar zilveren WK-medaille
Isayah Boers, Femke Bol, Isaya Klein Ikkink en Lieke Klaver pakten zilver op de WK estafette. © Getty Images

Femke Bol leidt Nederland op gemengde estafette naar zilveren WK-medaille

06:59, 06-05-2024 / Laatste Update: 18:12, 09-05-2024

De Nederlandse atleten hebben opnieuw laten zien bij de wereldtop te horen bij de WK estafette. Op de 4x400 meter gemengd pakten Femke Bol, Lieke Klaver, Isaya Klein Ikkink en Isayah Boers een zilveren medaille. De Verenigde Staten waren Nederland te snel af en pakten het goud.

Bij de WK estafette draaide het er vooral om een olympisch ticket binnen te slepen. Dat was de Nederlandse ploeg op deze afstand op de eerste dag al gelukt door de finale te halen. In totaal pakten de atleten dit weekend op de Bahama's drie startbewijzen voor de Olympische Spelen, maar daar kwam dus ook nog een WK-medaille bij.

Zilver voor Oranje

Boers mocht namens Nederland het spits afbijten en hij gaf vanaf de vierde positie het stokje over aan Klaver, die bij de WK indoor eerder dit jaar zilver pakte op de 400 meter. Toch lukte het haar niet om op te schuiven en mocht Klein Ikkink proberen om richting de podiumplekken te lopen. Hij hield het gat met de eerste drie klein en gaf het stokje over aan Bol, die vaker heeft laten zien nog heel veel goed te kunnen maken.

Bol begon meten aan haar inhaalrace en lag halverwege al op de tweede plaats en leek in de laatste meters ook de Verenigde Staten nog te kunnen bedreigen, maar Kendall Ellis wist voor de finish het gat toch weer te vergroten. Nederland troefde uiteindelijk Ierland net af en pakte daarmee een zilveren medaille.

Zesde plaats op de 4x100 meter

Het was niet de enige afstand waarop Nederland de finale mocht lopen, want de vrouwen hadden zich op de 4x100 meter ook geplaatst voor de eindstrijd. De Verenigde Staten waren oppermachtig in de finale. Marije van Hunenstijn, Minke Bisschops, Tasa Jiya en N'ketia Seedo liepen uiteindelijk naar een verdienstelijke zesde plaats en het gat met een plek op het podium was erg klein.