Bizar! Badmintonster moest van Chinese bond expres verliezen: 'Ik tegen het systeem'
i

Getty

Bizar! Badmintonster moest van Chinese bond expres verliezen: 'Ik tegen het systeem'

Trevor Wagener • 19:56, 27-08-2022

Na 22 jaar heeft de Chinese badmintonster Ye Zhaoying onthuld dat zij in de halve finales van het olympisch toernooi van Sydney 2000 in opdracht van de teamleiding bewust heeft verloren van haar landgenote Gong Zhichao. Ye moest het rustig aandoen zodat Gong niet te zeer vermoeid was voor de finale. Daarin versloeg de Chinese de Deense Camilla Martin (foto). Voor Ye resteerde het brons.

In een uitzending van de Deense tv-zender TV2 vertelt Ye over de sportieve fraude. "Ze vroegen me het zo te doen. Het mocht niet lijken dat ik met opzet verloor, maar tegelijkertijd moest ik ervoor zorgen dat Gong niet te veel energie verspeelde. Ik moest in 2 games verliezen en niet in 3 games. Als je de wedstrijd terugkijkt, zul je zien dat ik opzettelijk fouten maak" (zie onder), zei Ye, die niet zegt van welke coach of begeleiders de opdracht kwam.

Ye en Hao vs China

Ye zei zich hulpeloos te hebben gevoeld in een strijd 'alleen tegen het systeem'. De internationale badmintonbond BWF zei 'niet specifiek op een zaak' te kunnen reageren, maar dat er maatregelen zijn genomen om corruptie tegen te gaan. "We nemen dit verhaal zeer serieus", liet de voorzitter Thomas Lund weten.

Het interview met Ye was opgenomen in Malaga, waar ze in ballingschap verblijft met haar partner, voormalig profvoetballer Hao Haidong. Het koppel denkt niet meer terug te kunnen keren in China nadat Hao in 2020 kritiek had geleverd op de Chinese autoriteiten. Beiden zijn al enige tijd volledig verwijderd op Chinese zoekmachines en sociale media.