Laatste speeldag in de NBA zit erop: alle beslissingen zijn gevallen
LeBron James eindigt als 8e en gaat de play-ins in met LA Lakers. © Getty Images

Laatste speeldag in de NBA zit erop: alle beslissingen zijn gevallen

11:33, 15-04-2024 / Laatste Update: 18:23, 15-04-2024

Het reguliere seizoen van de NBA zit er nu op, maar wat stond er een spectaculaire slotdag op het programma voor de liefhebbers. Van de 15 wedstrijden hadden er 11 invloed op het verloop van de play-offs. De wedstrijden zijn gespeeld en de kaarten zijn geschud.

Alle 30 teams kwamen zondagavond voor de laatste keer dit reguliere seizoen in actie. In de Western- en Eastern Conference zorgde dit op de valreep voor de nodige verandering richting de play-offs.

Western Conference

In het westen streden drie teams op de laatste speeldag om de nummer 1-positie: Oklahoma City Thunder (56-25), Minnesota Timberwolves (56-25) en regerend kampioen Denver Nuggets (56-25). Nooit eerder in de geschiedenis van de NBA kwam het voor dat er drie clubs waren die in de laatste speelronde nog kans maakten op plek één.

De Timberwolves verloren van de Phoenix Suns met 125 tegen 106, terwijl de Nuggets en de Thunder wel wonnen. Doordat beide teams eindigde op 57 overwinningen werd er gekeken naar het onderling resultaat. Dat is in het voordeel van de Thunder, waardoor zij als eerste eindigen en de Nugggets tweede. De ploeg uit Oklahoma maakte duidelijk de nummer één positie waardig te zijn met hun overtuigende overwinning op Dallas Mavericks :135 tegen 86. Vanwege de koppositie in de Western Conference genieten de Thunder tijdens de play-offs van het thuisvoordeel. Wat betekent dat zij bij een mogelijke game seven in de play-offs thuis mogen aantreden.

Plaatsen 6 en 7

New Orleans (49-32) kon voorafgaand geen vijfde meer worden wegens het onderlinge resultaat met Dallas Mavericks, maar moest wel achterom kijken om de zesde positie te verdedigen. Phoenix Suns (48-33) loerde op een misstap bij hun concurrent om bij een gelijke stand de positie over te nemen.

Precies dat gebeurde. De Suns deden wat het moest doen en wonnen op knappe wijze van de Timberwolves. Terwijl de Pelicans onderuit gingen tegen LA Lakers met 124 tegen 108. Daardoor nemen de Suns op de valreep de belangrijke zesde plek over van de ploeg uit New Orleans. De zesde positie zorgt ervoor dat deelname aan de play-ins niet nodig is, en het team direct instroomt in de play-offs. De play-ins is een toernooi dat de laatste twee teams voor de play-offs bepaalt.

Plaatsen 8, 9 en 10

De volgorde was op voorhand: Los Angeles Lakers (46-35), Sacramento Kings (45-36) en Golden State Warriors (45-36). Wanneer de Lakers zouden verliezen konden de Kings vanwege het onderling resultaat het team uit Los Angeles passeren.

De Lakers wonnen echter aan de hand van Anthony Davis (30p) en LeBron James (28p) van de Pelicans en verzekerden zij zich van de achtste plek. De Kings en de Warriors deden hun plicht door beide hun wedstrijd te winnen, maar konden hierdoor geen positie winnen. Alle drie de teams moeten hierdoor deelnemen aan de play-ins.

Eastern Conference

In de Eastern Conference waren er al drie dingen zeker: dat Boston Celtics als eerste geplaatst is voor de play-offs en dat Chicago Bulls en Atlanta Hawks als respectievelijk nummer 9 en 10 de play-ins ingaan. De Celtics steken er dit reguliere seizoen met kop en schouders bovenuit in de Eastern Conference.

Het team uit Boston pakte zondagavond de 64e overwinning van het seizoen door de Washington Wizards met 132 tegen 122 te verslaan. Vanwege het beste record in de NBA verzekerde de Celtics zich al eerder van het thuisvoordeel gedurende de gehele play-offs.

Plaatsen twee tot en met vier

De strijd om plek twee, drie en vier werd wel beslist op de laatste speeldag. Milwaukee Bucks, New York Knicks en Cleveland Caveliers streden om de tweede plek in het oosten. Uiteindelijk verloren de Bucks en de Caveliers hun wedstrijd, waardoor de Knicks aan het langste eind trokken. De Knicks wonnen zelf op spectaculaire wijze van de Chicago Bulls na overtime, dankzij een beslissende score van Josh Hart.

Plaatsen vijf tot en met acht

Voor de strijd om plek vijf lagen er zondag maar liefst zestien (!) scenario's klaar. Orlando Magic (46-35), Indiana Pacers (46-35), Philadelphia 76ers (46-35) en Miami Heat (45-36) stonden allemaal gelijk, of binnen één overwinning van elkaar. Veel scenario's konden echt terug de kast in aangezien alle teams een overwinning boekten tijdens de laatste speelronde, waardoor er geen verschuivingen meer plaatsvonden op de ranglijst.

Play-offs

Op 16 april beginnen de play-ins. De nummer zeven en acht spelen tegen elkaar, net als de nummer negen en tien. De winnaar van het eerste duel plaatst zich voor de play-offs, de verliezer neemt het op tegen de winnaar van het andere duel. Het winnende team van die laatste wedstrijd grijpt het laatste ticket voor de play-offs.