Megaschorsing voor met wapen zwaaiende NBA-ster Morant: 'Blijf aan mezelf werken'
i

Pro Shots

Megaschorsing voor met wapen zwaaiende NBA-ster Morant: 'Blijf aan mezelf werken'

Trevor Wagener • 20:07, 16-06-2023 / Laatste Update: 06:36, 12-12-2023

De NBA is keihard geweest in het oordeel voor Memphis Grizzlies-sterspeler Ja Morant. De 23-jarige vedette, die afgelopen maart in een nachtclub plots besloot een pistool te tonen tijdens een live-sessie op Instagram, is voor maar liefst de 1e 25 (!) wedstrijden van het nieuwe seizoen geschorst. Ook wil de basketbalbond dat de bad boy een cursus bij hen gaat volgen.

Doordat Morant in mei dezélfde overtreding beging, door weer met een vuurwapen op zijn socials te zwaaien en zich daarmee dus niet aan de gemaakte afspraken hield, kreeg hij een extra zwaardere straf.

Megaschorsing jonge NBA-topspeler

In een verklaring liet de NBA opnieuw weten dat het gedrag van de point guard 'alarmerend en verontrustend' is. "Helemaal omdat het zijn keuze was om zich weer te laten filmen", aldus de bond. "In maart werd hij al voor 8 duels geschorst, en de kans dat jonge mensen zijn gedrag kunnen kopiëren is zorgwekkend", doelde de NBA op zijn grote status.

Daardoor meende de NBA dat 25 potjes op de tribune wel genoeg was. "Het geeft zijn onverantwoordelijke en roekeloze gedrag aan. Dat accepteren wij niet." En dus moet Morant terug naar de schoolbanken door de cursus te gaan volgen.

Morant-statement NBA

"Basketbal móét voor hem voor even op de 2e plaats komen," ging het statement verder. "Eerder dat hij weer kan beginnen, zal hij een programma moeten volgen om ervoor te zorgen dat hij zulk gedrag voortaan niet in zijn hoofd haalt."

Reactie Ja Morant op schorsing

Meteen na de uitspraak van de schorsing liet Morant via Amerikaanse sportmedia van zich horen met een eigen verklaring. En excuses, veel excuses. "Ik heb tijd gehad om na te denken", begon hij zijn betoog. "En wil aan iedereen mijn excuses opnieuw aanbieden. Aan de NBA, Grizzlies, mijn teamgenoten, de inwoners van Memphis... aan Adam Silver, Zach Kleiman, Robert Pera... zij steunden me tot op de dag van vandaag om de atleet te worden die ik ben en mag zijn."

Daarmee hield Morant niet op of in. "Ook wil ik sorry zeggen aan al mijn sponsoren en alle kids die naar en tegen mij op kijken. Ik zal voor alles een beter rolmodel worden. Dat beloof ik." Als afsluiter vroeg hij om vergiffenis. "Ik zal blijven werken aan mijn mentale gestel en aan het maken van keuzes. Ik hoop dat jullie me de kans zullen geven dat ik kan laten zien een beter persoon te zijn dan dat wat ik heb laten zien."