Proces basketbalster Brittney Griner in Moskou begonnen: 'Had geen intentie drugs Rusland binnen te smokkelen'
i

Pro Shots / SIPA USA

Proces basketbalster Brittney Griner in Moskou begonnen: 'Had geen intentie drugs Rusland binnen te smokkelen'

Joris Kaper • 20:03, 27-07-2022 / Laatste Update: 10:00, 12-12-2023

De Amerikaanse basketbalvedette Brittney Griner heeft niet de intentie gehad om drugs Rusland binnen te smokkelen. Dat zei de 2-voudig olympisch kampioene woensdag tijdens haar proces in een voorstad van Moskou. Griner werd in februari aangehouden op het vliegveld van Moskou. De douane trof in haar bagage een aantal patronen voor een e-sigaret aan die hasjolie bleken te bevatten.

De basketbalster bekende schuld, maar zei dat ze niet de bedoeling had de Russische wet te overtreden. Ze liet weten niet te begrijpen hoe de patronen in haar koffer terecht waren gekomen en deze wellicht per ongeluk heeft meegenomen.

Medicinale cannabis

Griner zei dat ze in de VS buiten het seizoen medicinale cannabis op doktersvoorschrift gebruikt om chronische blessures te behandelen. In Rusland staat daar echter een gevangenisstraf van maximaal 10 jaar op.

'Politieke pion'

Amerikaanse officials en atleten zijn echter van mening dat Griner als 'politieke pion' wordt gebruikt. Zo zou Rusland Griner willen gebruiken om een deal met de VS te sluiten of om een Russische gevangenen in de VS vrij te krijgen. Het Kremlin ontkent dat.