Verhit vrouwenbasketbalduel tussen twee universiteiten verbreekt kijkcijferrecord; meer kijkers dan NBA Finals
Caitlin Clark van Iowa State. © Getty Images

Verhit vrouwenbasketbalduel tussen twee universiteiten verbreekt kijkcijferrecord; meer kijkers dan NBA Finals

10:57, 03-04-2024 / Laatste Update: 10:57, 03-04-2024

Afgelopen week stond de clash tussen Iowa en LSU op het programma bij de Elite Eight van March Madness, een basketbaltoernooi van de beste universiteiten van de Verenigde Staten. Iowa Hawkeyes nam revanche door aan de hand van superster Caitlin Clark (41 punten, 7 rebounds en 12 assists) te winnen: 94-87. Maar dat niet alleen; Iowa - LSU bleek een waar kijkcijferkanon.

In totaal keken er 12,3 miljoen Amerikanen naar de rivaliteit tussen Clark en Angel Reese, speelster van LSU Tigers. Een kijkcijferrecord, want nog nooit keken er zo veel mensen naar een wedstrijd tussen twee vrouwelijke universiteitsploegen. Ze keken niet voor niks, vorig jaar was Iowa tegen LSU de finale van het NCAA-kampioenschap en toen wonnen de Tigers.

Dit keer liep het anders. Iowa, dat dit jaar als eerste is geplaatst voor het eindtoernooi, won na vier kwarten met 94-87. Clark speelde de volle veertig minuten en maakte negen driepunters. Zo revancheerde ze zich voor de verloren finale van vorig jaar.

Kijkcijferrecord

Met 12,7 miljoen kijkers overtrof de finale van 1983, toen er 11,84 mensen keken naar de wedstrijd Southern California en Louisiana Tech. Alleen game 5 van de NBA Finals van 2023 tussen Denver Nuggets en Miami Het trok meer kijkers (13,08 miljoen), de andere vier finales werden minder bekeken dan Iowa tegen LSU.

Ook alle wedstrijden van de World Series van 2023 tussen Texas Rangers en Arizona Diamondbacks scoorden niet zo'n hoge kijkcijfers. Iowa - LSU kan alleen niet opboksen tegen American football-wedstrijden, aangezien dat de populairste sport is in de Verenigde Staten.