🎥 | Dakar-coureur Van Loon crasht over de kop in proloog: '1e fout in 2 jaar tijd'

Trevor Wagener • 16:09, 31-12-2022 / Laatste Update: 15:11, 08-01-2024

Erik van Loon kende in de proloog van de 45e Dakar Rally veel pech: de coureur verloor tijd nadat hij over de kop ging in Saoedi-Arabië.

De Brabander, die een ambitieuze plek in de top 5 als doelstelling uitsprak, maakte rond de Saoedische Sea Camp een foutje. Hierdoor verloor hij de macht over het stuur. Met hulp van een andere wagen moest de Toyoya weer op 4 wielen getrokken worden.

Dakar-crash Van Loon

Van Loon deed vorig jaar niet mee vanwege een coronabesmetting. "In de proloog telt iedere seconde", zei hij na zijn crash. "Heel zuur dat we nu dat foutje maken. Het is de 1e rijdersfout in 2 jaar tijd."

De Zweedse Audi-rijder Mattias Ekström was de snelste. Hij bleef 9-voudig wereldkampioen rallyrijden Sébastien Loeb uit Frankrijk welgeteld 1 seconde voor. Stéphane Peterhansel, landgenoot van Loeb en teamgenoot van Ekström, werd 3e op 11 seconden.

Dakar in Saoedi-Arabië

Titelverdediger Nasser Al Attiyah uit Qatar werd 4e op 12 tellen. De proloog stond in het teken van het bepalen van de startvolgorde van zondag, dé dag van de 1e officiële etappe. Die rit, van 600 kilometer in totaal, kent een klassementsproef van 367 kilometer. De wereldberoemde rally duurt 2 weken.