Erik van Loon valt uit in ingekorte 7e etappe Dakar, dagzege Yazeed Al Rajhi bij auto's
i

ANP / EPA

Erik van Loon valt uit in ingekorte 7e etappe Dakar, dagzege Yazeed Al Rajhi bij auto's

Jeroen Rooseboom • 16:03, 07-01-2023 / Laatste Update: 15:42, 08-01-2024

De Saudiër Yazeed Al Rajhi (Toyota) heeft de ingekorte 7e etappe van de Dakar Rally bij de auto’s gewonnen. Erik van Loon moest de wedstrijd verlaten nadat hij met zijn auto was gecrasht. De Nederlander werd met rugklachten afgevoerd naar het ziekenhuis, maar het team meldde later dat Van Loon en bijrijder Sébastien Delaunay in orde zijn.

Al Rajhi revancheerde zich met de zege voor zijn optreden een dag eerder, toen hij door technische problemen ruim 5 uur had verloren. Het was zijn eerste ritzege in deze editie van de woestijnrally, die in Saudi-Arabië wordt verreden.

De Litouwer Vaidotas Zala (Hunter) reed de 2e tijd, op bijna 9 minuten van de dagwinnaar. De Fransman Guerlain Chicherit moest in de slotfase nog een omweg maken en eindigde als 3e op iets meer dan 10 minuten. De Qatarees Nasser Al-Attiyah (Toyota) eindigde als 14e, maar blijft onbedreigd leider. Al-Attiyah heeft ruim een uur voorsprong op zijn teamgenoot Henk Lategan uit Zuid-Afrika.

Ambitie was top 5

Van Loon, die vooraf de ambitie had uitgesproken in de top 5 te eindigen in de woestijnrally, was al in de proloog een keer over de kop geslagen. In de 2e etappe greep hij net naast de dagzege. Na nog een crash in de 5e etappe zat een goed klassement voor de coureur uit Eersel er al niet meer in.

De motoren kwamen zaterdag niet in actie. De organisatie besloot daartoe nadat zware regen vrijdag voor veel vertraging had gezorgd. De Amerikaan Skyler Howes is de leider op dit onderdeel.