Nederlands succes in Dakar Rally: Janus van Kasteren eindwinnaar bij trucks
i

ANP

Nederlands succes in Dakar Rally: Janus van Kasteren eindwinnaar bij trucks

Sjors Tanis • 12:58, 15-01-2023 / Laatste Update: 10:39, 12-12-2023

Janus van Kasteren heeft in de slotetappe van de Dakar Rally geen fouten gemaakt en zich gekroond tot eindwinnaar bij de vrachtwagens. De 36-jarige Brabander is de 4e Nederlandse trucker die de woestijnrally op zijn naam schrijft na Jan de Rooy (1987), Hans Stacey (2007) en Gerard de Rooy (2012 en 2016).

Van Kasteren behoorde vooraf al tot de grote favorieten bij afwezigheid van de Russische truckers van Kamaz, die de afgelopen jaren heersten in de rally, maar door de Russische agressie tegen Oekraïne niet welkom waren in Saudi-Arabië. Hij reed de meeste etappes razendsnel in zijn Iveco, maar kwam door lekke banden en andere mechanische tegenslagen vaak niet als 1e aan. Pas in de 2e week kwam de Nederlander op stoom en won hij 3 etappes.

Opgave Lopres

De Tsjech Alais Lopres leek de rally naar zijn hand te zetten, maar hij trok zich als leider in het klassement terug nadat hij een toeschouwer had overreden. Vanaf dat moment was Van Kasteren de nummer 1 in het algemeen klassement en hij stond die positie niet meer af.

5e eindzege Al-Attiyah bij auto's

Rallyrijder Nasser Al-Attiyah uit Qatar heeft voor de 5e keer de Dakar Rally bij de auto's op zijn naam geschreven. Het was de 2e zege op rij voor de coureur van Toyota in de woestijnrally, die voor het 4e jaar werd verreden in Saudi-Arabië.

De 52-jarige Al-Attiyah nam de leiding in het algemeen klassement al na de 3e etappe en bouwde in de 1e week een grote voorsprong op, mede dankzij tegenslagen bij zijn grote tegenstrevers Stéphane Peterhansel, Carlos Sainz en Sébastien Loeb.

6 dagzeges Loeb

Loeb vocht zich in de 2e week terug in de rally met een recordaantal van 6 etappezeges op rij, maar de 48-jarige 9-voudig wereldkampioen rallyrijden kon zijn verloren tijd uit de 1e week niet meer goedmaken. Al-Attiyah consolideerde vakkundig zijn voorsprong van meer dan een uur. Hij nam in de 14e en laatste proef van 136 kilometer van Al-Hofuf naar Dammam genoegen met de 11e plaats.

De Fransman Guerlin Chicherit won de laatste etappe met 1.36 minuut voorsprong op de Zweed Matthias Ekström. Loeb werd 7e. Hij moest zich net als vorig jaar tevreden stellen met de 2e plaats in de eindstand, deze keer op 1 uur en 20 minuten afstand van Al-Attiyah. De Braziliaan Lucas Moreas vulde het podium als 3e.

Al-Attiyah komt met zijn 5e eindzege op de 2e plaats in de eeuwige ranglijst. Alleen Peterhansel heeft meer eindoverwinningen in Dakar bij de auto's, namelijk 8.

Motoren

De Argentijn Kevin Benavides heeft de eindzege in de Dakar Rally bij de motoren gepakt. De fabrieksrijder van KTM won de 14e en laatste proef over 136 kilometer van Al-Hofuf naar Dammam in Saudi-Arabië en passeerde zijn Australische teamgenoot Toby Price in het algemeen klassement.

Benavides had aan de meet 55 seconden voorsprong op Price en hij maakte daarmee de 12 seconden achterstand op de Australiër meer dan goed. Het is de 2e eindzege voor Benavides in Dakar; hij won de woestijnrally ook in 2021.

Price, winnaar van Dakar in 2016 en 2019, eindigde als 2e op 43 seconden. De Amerikaans Skyler Howes uit het fabrieksteam van Husqvarna stapte als de nummer 3 op het podium. Zijn achterstand op Benavides bedroeg 5.04 minuten.