Route Dakar 2024 bekendgemaakt: 'de zwaarste sinds de komst naar Saoedi-Arabië'
i

ANP

Route Dakar 2024 bekendgemaakt: 'de zwaarste sinds de komst naar Saoedi-Arabië'

Joris Kaper • 16:15, 21-11-2023 / Laatste Update: 16:22, 08-01-2024

De ASO, de organisatie die de Dakar rally organiseert, heeft maandag de route voor Dakar 2024 bekendgemaakt. De organisatie heeft flink zitten puzzelen voor de komende editie, maar naar eigen zeggen staat de deelnemers "de zwaarste editie te wachten sinds de rally in het Midden-Oosten wordt verreden".

En dat belooft wat, want de rally staat algemeen bekend als de zwaarste rally ter wereld. De editie van 2024 start op 5 januari in het Saoedische Al'Ula met een proloog, waarna er op 19 januari na 12 etappes wordt gefinisht in de stad Yanbu. De route zal ruim 4700 kilometer aan 'getimede' etappes kennen, waaronder een monsterlijke etappe van 2 dagen door de duinen. In die etappe zullen de coureurs behoorlijk op zichzelf zijn aangewezen, hoewel er onderweg meerdere bivakken zijn.

2 weken

In de 1e week krijgen de deelnemers onder meer vulkanische landschappen voor hun kiezen, een marathonetappe (de coureurs moeten het tussen 2 etappes door doen zonder assistentie), terwijl de '48-uurs etappe' aan het einde van de week is. In de 2e week staan er zeer ook diverse 'extreme' etappes op het programma, waaronder een zéér zware etappe net voor de laatste dag van de rally.

De route van Dakar 2024

Nederlandse titelverdediger

Dakar 2024 is de 5e editie in Saoedi-Arabië en de 46e in totaal. De rally is ook populair bij veel Nederlandse deelnemers. Vorig jaar was er in het truckklassement zelfs weer eens een Nederlandse winnaar, namelijk Janus van Kasteren. Hij verdedigt komende editie zijn titel.