Titelverdediger Janus van Kasteren begint Dakar Rally 2024 perfect met winst in proloog
i

ANP

Titelverdediger Janus van Kasteren begint Dakar Rally 2024 perfect met winst in proloog

Noah Hoogenboezem • 16:08, 05-01-2024 / Laatste Update: 11:40, 15-01-2024

Janus van Kasteren is de Dakar Rally dit jaar begonnen zoals hij hem vorig jaar was geëindigd. Van Kasteren won vorig jaar het algemeen klassement bij de trucks en vrijdag was hij in Saudi-Arabië meteen de snelste in de proloog. Voor het klassement heeft hij daar nog niets aan, want de proloog telt niet mee.

De proloog telt bij de auto's en de trucks niet mee voor het algemeen klassement, maar is toch van belang. De snelste tien coureurs mogen namelijk hun startmoment voor de eerste etappe bepalen. Het is als het ware dus een soort kwalificatiesessie. De proloog was slechts 28 kilometer lang en dat is erg weinig in vergelijking met andere etappes, die wel honderden kilometers kunnen duren.

Van Kasteren

Van Kasteren was in de proloog zestien seconden sneller dan de Tsjech Ales Loprais. Mitchel van den Brink eindigde als derde. Naast Van Kasteren en Van den Brink eindigden er nog drie Nederlanders in de top 10: Pascal de Baar (vijfde), Gert Huzink (zevende), Micheil Becx (achtste) en Martin van den Brink (tiende) mogen ook hun startmoment van zaterdag gaan bepalen.

Broertjes Coronel

Bij de auto's telde de proloog ook niet mee. Maik Willems was op plek 30 de beste Nederlander. De broertjes Tim en Tom Coronel reden de 55e tijd en Michel Kremer eindigde als 66e. Voor Tim Coronel is het alweer zijn zeventiende deelname aan de Dakar Rally.

Motoren

Waar de proloog bij de auto's en de trucks dus niet meetelt, is dat het wel het geval bij de motoren. De Spanjaard Toscha Schareina was in de klasse de beste. Hij was twaalf seconden sneller dan Daniel Sanders. Bij de motoren doen dit jaar geen Nederlanders mee.

Dakar Rally

Bekijk hier alle belangrijke informatie over de Dakar Rally van 2024. Hier hebben we alle Nederlandse deelnemers op een rijtje gezet.