Duitse ‘darter’ kapt er na 3 pijlen mee op Q-School: ‘Toen kwam-ie aangerend met een biertje’

9 januari 2022

Q-School staat ook dit jaar weer garant voor de krankzinnigste verhalen. Zo gooide een Zwitser zondagmiddag een 73-darter en kapte een Duitse 'darter' er tijdens de ochtendsessie al na 3 pijlen mee. Nederlander Jules van Dongen maakte dat laatste van dichtbij mee en deed tegenover Sportnieuws.nl zijn verhaal.


Door: Bart van der Wijst

Van Dongen woont al 8 jaar in de Verenigde Staten en speelt in Niedernhausen mee onder de Amerikaanse vlag ("maar ik heb eigenlijk niet eens een Amerikaans paspoort"). Het is de 1e keer dat hij meedoet aan Q-School en zijn avontuur begon dus gelijk met een bizar incident.

Vaag begin
"Het was heel bijzonder, ja", blikte Van Dongen terug op het voorval. "Eigenlijk begon het al vreemd. Tijdens de warming-up wist ik niet zo goed tegen wie ik moest gooien, omdat er niemand was. Hij (zijn tegenstander, red.) zat op een stoeltje vlakbij waar we moesten spelen en ik dacht nog: 'hij zal toch niet mijn tegenstander zijn?'."

Biertje
Maar dat was dus wel zo. Van Dongen won het bullen en mocht aan de partij beginnen, maar erg lang duurde het niet. "Ik gooide 140 en hij vervolgens 18. Daarna liep hij naar de scheidsrechter toe en zei: 'ik stop ermee'", lachte Van Dongen.

"Dat zorgde nog voor een hoop gedoe", herinnerde de Nederlander zich. Wat was er nou aan de hand? Zijn Duitse tegenstander sprak geen woord Engels en de PDC-officials die de opgave moesten regelen geen woord Duits. "Dus ik moest ook nog eens alles gaan vertalen." Maar daar bleef het niet bij voor Van Dongen. "Hij zei dat-ie niet kon tellen, dus dat moest ik óók nog eens doen voor hem. Daarna kwam hij aangerend met een biertje in zijn hand, die was voor mij voor de moeite zei hij."

Echte darter?
Van Dongen had zo zijn twijfels over zijn tegenstander, op papier was dat de Duitser Thomas Kohlmann. "Ikzelf had het vermoeden dat hij misschien voor iemand anders daar was. Want als je je pijlen hebt gegooid, mag je meedoen aan de Challenge Tour", aldus Van Dongen. "Het lijkt me een beetje sterkt dat je 500 euro betaalt voor 3 pijlen."

Lees ook: Zwitserse ‘dartheld’ Marc Inhelder gooit 73-darter op Q-School: ‘Betere reclame kun je niet wensen’

Van Dongen zelf bereikte de laatste 16 op dag 1 van Q-School en verloor daarin van Damian Mol, die later op de dag een ticket zou pakken voor de finalefase. Van Dongen zelf maakt ook goede kans op die finalefase, hij sprokkelde door zijn prestaties op zondag alvast 3 punten bij elkaar. "Als het goed is moet dat eigenlijk al voldoende zijn", verwachtte hij.

Van Dongen verschijnt maandag weer aan de oche voor dag 2 van Q-School. Van Dongen is voor de oplettende dartsfan geen onbekende, hij was onlangs tijdens het WK darts nog te gast bij RTL 7. En Kohlmann, die was een dag later nergens te bekennen.