Zwitserse ‘dartheld’ Marc Inhelder gooit 73-darter op Q-School: ‘Betere reclame kun je niet wensen’

10 januari 2022

Getty Images

Tijdens het afgelopen WK darts konden we genieten van de grootste spelers op aarde. De hoge gemiddeldes, vele 180's en briljante finishes vlogen ons om de oren. Een kleine week later begon Q-School, darters die daar meedoen kunnen alleen maar dromen van hoge gemiddeldes. Dat bewees de Zwitser Marc Inhelder.


Door: Jan Koning

"Wat we aan het doen waren? Ja darten!", vertelt Marc Inhelder met een lach tegenover Sportnieuws.nl. De Zwitserse 'dartheld' heeft het voor elkaar gekregen om tijdens de Q-school een leg te winnen na 73(!) darts.

Reclame
Samen met een goede vriend richtte Inhelder de 'Swiss Darts Corporation' op. Met zijn deelname aan de Q-School, waar je een tourkaart kan verdienen voor de PDC, wilde hij zoveel mogelijk promotie maken voor 'zijn' Zwitserse dartbond. "We zijn begonnen met het uitzenden van toernooien op YouTube en de lokale televisie, maar mijn overwinning is de hele wereld overgegaan. Betere reclame kun je niet wensen."

Zijn doel op de Q-School was het winnen van 1 leg. Het werden er zelfs 5! Hoe deze overwinning tot stand kwam, zullen we maar achterwege laten. Nee, toch niet. Het gemiddelde dat Inhelder namelijk gooide tijdens zijn partij tegen de Duister Justin Ferichs was 'liefst' 36,12 punten. Per 3 pijlen! De Duitser Frerichs – die uiteindelijk met 5-1 op zijn lederhosen kreeg – maakte het zelfs nog bonter met een gemiddelde van 33,49! Met 3 pijlen, hè?!

Moeite op de dubbels
Een van de oorzaken van dit bizarre gemiddelde was dus de beruchte leg van liefst 73 pijlen. Even voor de goede orde. Een beetje darter gooit een leg in gemiddeld 15 pijlen uit. De snelste manier is uiteraard via de beroemde 9 pijlen.

"Hij had wat moeite om 3 uit te gooien", vertelt Inhelder met een gevoel voor humor. 39 pijlen! Ja, ja! 39 kansen kreeg Frerichs om 3 uit te gooien, maar faalde hopeloos. Inhelder ging uiteindelijk via 84 naar (jawel!) 66. Vervolgens een flinke sprong naar 13, waar hij 12 pijlen op miste, 9 pijlen op 8 om bij zijn 6e pijl dan toch eindelijk dubbel-2 uit te gooien.

Al dit gestuntel zorgde dus uiteindelijk voor een gemiddelde van 36,12. De leg duurde overigens een dikke 10 minuten.

Laagste gemiddelde ooit?
"Een 73-darter heb ik alleen wel eens in de lokale pub gezien, maar niet op de Q-School", lacht Inhelder. "Ik denk overigens ook dat dit het laagste gemiddelde ooit gegooid tijdens de Q-School, maar dat weet ik nog niet zeker. Dat moet ik nog even uitzoeken." Inhelder is helemaal niet van plan om prof te worden, maar zijn doel om promotie te maken voor het darten in Zwitserland is hiermee wel geslaagd. Slechte reclame is immers ook reclame.

'I’ll be back'
Met zijn memorabele overwinning heeft Inheren namelijk een cultstatus bereikt en hij heeft inmiddels fans over de hele wereld. "Ja, gekkenwerk. Ik heb zoveel likes gehad op social media. Ongelooflijk. Ook de comments waren echt zo leuk om te lezen. Daar heb ik echt van genoten." De Zwitser zweert erbij dat zijn normale gemiddelde wel iets hoger ligt. "Dat is zoveel beter. Dat is zeker tussen de 40 en 50."

Dit bewees hij ook in zijn volgende partij tegen de Nederlander Jamai den Herik. Toen kwam de Zwitser namelijk tot een gemiddelde van 'liefst' 42,28. Hij verloor deze wedstrijd overigens kansloos met 5-0 en om de wereldtop te bestormen – met gemiddelden van soms ver boven de 100 – moet zijn niveau nog wel een beetje omhoog. "Ja, daarom zal ik dit jaar ook de Challenge- en Development Tour spelen, maar volgend jaar wil ik weer terugkeren op de Q-School. I’ll be back!"

LEES OOK: Duitse 'darter' kapt er na 3 pijlen mee op Q-School: 'Toen kwam-ie aangerend met een biertje'