Grand Slam of Darts: Barney voltooit knappe comeback tegen Michael Smith nét niet

20 november 2022

Het sprookje van Raymond van Barneveld op de Grand Slam of Darts is voorbij. Barney knokte zich ondanks een 0-5-achterstand in legs knap terug tegen Michael Smith in de halve finale, maar hij kon de comeback niet voltooien: 12-16. Dus mag Smith voor de zoveelste keer proberen een majorfinale te winnen.


Van Barneveld begon absoluut niet lekker aan de wedstrijd. Hij verloor zijn eerste 2 legs tegen Smith, die met goud stond te rammen. De ene na de andere 180 vloog van zijn hand. Bij Barney liep het juist een stuk minder. Na 5 legs stond hij maar met een gemiddelde van 85. In leg 4 kreeg hij het ook niet klaar met het finishen. Hij stond op 71 en wist dit niet uit te gooien, wat hem weer wat lucht had kunnen geven.

In leg 5 was er weer hetzelfde probleem: hij stond op 96 en hield 18 over. Hij kreeg nog een kans van Smith om die 18 uit te gooien, maar dit lukte niet, waarna Smith zijn tops wel binnen smeet. Daarmee gingen de heren met 0-5 voor Smith de 1e pauze in.

Come on, Barney!
Met luid gejuich werd Van Barneveld weer het podium op geschreeuwd door het publiek, waarna hij gelijk de 1e leg na de pauze won! Het gaf hem vleugels want hij brak Smith daarna ook gelijk. Sterker nog: de Nederlander vocht zich volledig terug in de wedstrijd. Hij maakte er - na een 5-0-achterstand - 6-4 van! Comeback in de maak?

Ook de 3e sessie ging naar Van Barneveld, die Smith steeds vaker zag missen op een dubbel. Bully Boy had in theorie met 16-2 kunnen winnen, hij kreeg namelijk in de eerste 18 legs 16 keer de kans op een dubbel. Toch stond was het 20 legs precies in evenwicht: 10-10.

Net geen comeback
Na de pauze ging het gelijk op, maar bij 12-13 in het voordeel van Smith maakte Van Barneveld een zeldzaam slippertje. De Nederlander miste dubbel 16 met 3 pijlen en daar profiteerde Smith van. Die begon zijn eigen leg daarna gelijk met een 180 en wist de break voorsprong te verzilveren. In de beurt van Van Barneveld maakte hij het karwei daarna af.