🎥 | Jeffrey de Zwaan vocht zich terug van blessure: ‘Heb gedacht om er gewoon mee te kappen’

26 januari 2023

Jeffrey de Zwaan heeft zijn PDC Tourkaart teruggewonnen op Q-School. Ooit stond de darter 20e van de wereld, maar mede door een schouderblessure viel hij buiten de top 64. Een lastige tijd voor The Black Cobra, die langzaam het plezier verloor in de sport. De Zwaan vocht zich terug. "Mijn schouder voelt weer heel goed", vertelde hij aan Pim Huberts van Sportnieuws.nl en Darts Actueel.


Lees ook: Studerende Gian van Veen (20) is profdarter na tourkaartwinst: ‘Moet gewoon nog stage lopen’

De Zwaan won zijn tourkaart door in het Duitse Kalkar op de 3e dag (van de 4) het toernooi te winnen. Hij won in de finale van dartsvriend Maik Kuivenhoven - die toen al verzekerd was van zijn tourkaart via de Q-School-ranking. "Dat was een hele aparte finale", vertelde De Zwaan. "We hadden sowieso afgesproken om er gewoon een wedstrijd van te maken. En gelukkig was ik de betere."

Schouder
Het gaat stukken beter met de schouder van de man uit Rijswijk. "Uit een meting is gebleken dat de instabiliteit van mijn schouder gedaald is van 50 procent naar slechts 6 procent. Dat is geweldig nieuws. Ik voel me ook gewoon een heel stuk beter."

Moeilijke tijd
De Zwaan heeft een zware tijd achter de rug. "Op een gegeven moment waren mijn frustraties zo groot. Mentaal was het echt onwijs moeilijk. Dan had ik die pijn weer in mijn schouder en dacht ik: ik kap er gewoon mee."

Toch bleef hij doorzetten en presteerde op Q-School weer zoals vanouds. "De mensen om mij heen hebben mij enorm gesteund, daar ben ik heel erg dankbaar voor. Ook Raymond (van Barneveld) is naast een goede vriend ook een grote mentale steun."