Nederlandse darters vechten op Q-School voor tourkaart: ‘Eigenlijk had ik nu stage’

12 januari 2022

PDC

128 darters zijn vandaag (woensdag) begonnen aan de belangrijkste missie van het jaar: een tourkaart halen. Ruim een derde van alle deelnemers van de finalefase komt uit Nederland, hoe kan het ook anders nadat Raymond van Barneveld het land helemaal dartsgek maakte. Sportnieuws.nl sprak met een paar van die darters over hun verwachtingen op Q-School.


Door: Bart van der Wijst

De finalefase in het Duitse Niedernhausen start woensdag 12 januari en duurt tot en met aanstaande zaterdag. In totaal komen er 15 winnaars uit de bus, de rest mag vanwege deelname aan Q-School het aankomende jaar gooien op de Challenge Tour (waar ook weer tourkaarten te verdienen zijn).

LEES OOK: op deze manier kunnen darters komende dagen een Tourcard verdienen

Chris Landman
Deze landgenoot ken je ongetwijfeld nog van het afgelopen WK, daar won hij bij zijn debuut gelijk met 3-0 van Scott Mitchell. "Dat was een geweldige ervaring", blikt Landman terug. "Grote zaal, veel publiek. Echt mooi. Alleen jammer dat ik tegen Ian White niet in mijn eigen spel kwam, maar achteraf kan ik dik tevreden zijn."

In Niedernhausen wordt Landman wel herkend. "Een paar gasten roepen dan wel voor de grap 'daar heb je die WK-ganger', maar voor mij is er niet veel veranderd. Ik begin hier gewoon weer vanaf 0", zegt Landman. Daar is geen woord aan gelogen. Landman moest zich eerst maar eens zien te plaatsen voor de finalefase van Q-School, dat lukte op de laatste dag.

"Het hoefde eigenlijk niet, want ik had al genoeg punten bij elkaar gesprokkeld om door te gaan naar de finalefase. Maar voor het gevoel was dit wel lekker. Met name in de laatste 2 wedstrijden ging het echt goed. De dubbels en triples vielen lekker, hopelijk kan ik dit meenemen naar de volgende dagen." Een favoriet voor een tourkaart wil hij zich echter niet noemen. "Daar ben ik ook de persoon niet naar. Als ik zo gooi als de laatste dag maak ik in ieder geval wel een goede kans."

© Lawrence Lustig/PDCLuc Peters
De Limburgse darter kwam vorig jaar 1 overwinning te kort op Q-School voor een tourkaart. Flink balen dus zou je denken, maar Peters denkt daar anders over. "Het was pas de 1e keer dat ik meedeed aan Q-School en als je dan al zover komt gezien het niveau destijds is dat zeker iets positiefs", vertelt hij.

LEES OOK: check hier de virtuele stand van de Q-School Order of Merit

Ondanks dat Peters zijn tourkaart op een haar na misliep mocht hij wel meedoen aan Players Championship-toernooien. "Daardoor heb ik alleen maar extra ervaring en een hoop wedstrijdritme opgedaan voor dit jaar, wat sommigen niet hebben."

Hij ziet zichzelf dan ook als kanshebber voor een tourkaart. "Zeker als ik gewoon gooi zoals ik het laatste jaar heb gedaan, al moet ik natuurlijk geluk hebben met de loting. Maar het kan voor mij wel een voordeel zijn dat ik afgelopen seizoen tegen de grote jongens heb gegooid", aldus de 29-jarige darter.

Dit bericht op Instagram bekijken
Een bericht gedeeld door Luc Peters (@luc.peters)


Damian Mol
Plaatste zich afgelopen zondag als 1e Nederlander voor de eindfase van Q-School (via het eerste kwalificatietoernooi). "Voor mijn ritme was het misschien wel lekker geweest als ik alle dagen had gegooid, maar goed ik heb nu 2 dagen rust gehad en verder gewoon kunnen trainen. Dus ik start wel met goede moed aan de finalefase", vertelt Mol stellig.

Veel kon Mol vanwege de coronaregels niet doen. "Ik mocht een keertje naar de ochtendsessie van mijn kamergenoot Wesley van Trijp kijken. Verder heb ik vooral getraind en ben ik voornamelijk op mijn kamer gebleven."

Zijn doel is natuurlijk duidelijk: een tourkaart veroveren. "Daar gaan we wel voor", vertelt de 23-jarige Brabander. "Het is alleen lastig te voorspellen wat ik kan verwachten, het hangt een beetje af van de vorm van de dag. Misschien vallen de pijlen er wel helemaal niet lekker in, misschien gooi ik juist nog beter dan zondag. Met het vertrouwen en gevoel zit het in ieder geval goed."

© PDCJules van Dongen
Zijn verhaal is inmiddels bekend. De Nederlander die speelt onder de Amerikaanse vlag begon Q-School op bijzondere wijze, zijn tegenstander besloot er na 3 pijlen mee te stoppen. "Deze Q-School is voor mij een combinatie van kijken wat ik kan bereiken, maar vooral ervaring opdoen. Alleen als je dan zo begint...", wijst hij naar het vreemde incident.

Van Dongen heeft voor zichzelf een 3-jarenplan uitgestippeld om te kijken hoe ver hij kan komen. "Op dit moment gooi ik nog niet eens een jaar toernooien", onthult hij. "Dus ervaring opdoen is het allerbelangrijkste. Vorig jaar heb ik me bij de WDF geplaatst voor Lakeside en als ik een tourkaart win gaat dat allemaal niet meer door voor mij. Dus het hoeft niet per sé. Maar als ik de hem haal ga ik hem ook zeker gebruiken."

Jurjen van der Velde (hoofdfoto)
Met afstand de jongste van het (Nederlandse) stel. In december vierde de Fries zijn 19e verjaardag. Over school hoeft Van der Velde zich momenteel niet druk te maken. "Ik loop op dit moment stage. Daar heb ik geregeld dat ik deze week vrij ben." Maar dat betekent niet dat Van der Velde een weekje extra schoolvakantie heeft: "Terwijl mijn klasgenoten vorige week vrij hadden, liep ik stage."

Van der Velde mocht de eerste fase van Q-School overslaan omdat hij in de top-8 van de Development Tour was geëindigd, al had hij dat zelf niet helemaal in de gaten. "Mijn plan was om dit jaar de Challenge Tour te gaan gooien, daarvoor moest ik naar Q-School. Mijn doel was de finalefase halen, dat was dus eigenlijk zonder te gooien al gelukt."

Nu de finale voor de deur staat, tempert Van der Velde de verwachtingen. "Ik ga gewoon mijn best doen en dan zie ik wel waar het schip strandt", zegt hij. Last van zenuwen heeft de 19-jarige darter allerminst. "Daar ben ik wel blij mee."

Nederlandse deelnemers finalefase Q-School


Tourkaart verloren: Jelle Klaasen en Derk Telnekes
Develompent Tour: Jurjen van der Velde en Kevin Doets
Challenge Tour: Luc Peters
Dagwinnaars eerste fase Q-School: Damian Mol, Wesley Plaisier, Ryan de Vreede, Martijn Dragt, Danny Jansen, Arjan Konterman, Chris Landman, Vincent van der Meer en Patrick van den Boogaard
Geplaatst via Q-School Order of Merit: Alexander Merkx, Jimmy Hendriks, Maikel Verberk, Jeremy van der Winkel, Jan de Weerdt, Gillian Koehoorn, Max de Jong, Willem Mandigers, Owen Roelofs, Perry Noordermeer, Danny van Trijp, Jamai van den Herik, Kristiaan de Boer, Davy Proosten, Jeroen Mioch, Patrick Peters, Patrick Maat, Frank Peters, Barry Zander, Roy van de Griendt, Jerry Hendriks, Carlo van Peer, Christian Kist, Donnie Olde Kalter, Maikel Mossou, Gian van Veen, Benito van de Pas, Roemer Mooijman, Alex Flohr, Wouter Vaes, Gijsbert van Malsen en Jules van Dongen (staat ingeschreven als Amerikaan).