Nieuwe wereldranglijst in het darts: Michael van Gerwen is géén nummer 1 meer

4 januari 2021

BSR Agency
pdc-order-of-merit-michael-van-gerwen-gerwyn-price

Gerwyn Price werd zondagavond wereldkampioen darts door in de finale van het WK Gary Anderson te verslaan. Niet alleen leverde dat de Welshman zijn eerste wereldtitel ooit op, hij werd ook officieel voor het eerst de nummer 1 van de wereld. En we hadden al meer dan 7 jaar iemand anders op die plek staan.Op 1 januari 2014 won Michael van Gerwen zijn eerste wereldtitel bij de PDC, waardoor hij ook meteen de nummer 1 van de wereld werd. Hij pakte die plek af van Phil Taylor. Sindsdien stond de Nederlander steeds bovenaan op de Order of Merit, de wereldranglijst van de PDC. Nu is daar dus verandering in gekomen, met Price op nummer 1. Van Gerwen staat nu 2e, zo'n 300.000 pond achter op Price.

Wanneer weer nummer 1?
En het gaat nog wel even duren voordat hij die plek weer terug heeft. Tot de World Grand Prix begint ergens in het najaar van 2021, verdedigt Van Gerwen méér prijzengeld dan Price. Dus heeft MVG ook meer te verliezen. Pas tegen het einde van het jaar, als Price bijvoorbeeld ook een titel op de Grand Slam of Darts verdedigt, is er weer een mogelijkheid voor de Nederlander om de nummer 1 positie over te nemen.

Dirk van Duijvenbode
Door het goede WK dat Dirk van Duijvenbode gooide, zien we hem terug op plek 32 van de wereld. En dat is heel erg knap, zeker gezien het feit dat hij pas half januari 2020 zijn Tourkaart terugverdiende op Q-School.

Hoe werkt het ook alweer?
Hoe werkt de Order of Merit bij de PDC ook alweer? Darters verdienen op rankingtoernooien prijzengeld. Hoe meer prijzengeld je over 2 jaar verdient, hoe hoger je staat op de Order of Merit. Na 2 jaar vervalt het eerste resultaat weer en heb je dus wat 'te verdedigen'. De wereldtitel van Price telt nu dus nog 2 jaar mee, totdat op of rond 1 januari 2023 het WK weer beslist wordt.