Schot in de roos! Gary Anderson is Rob Cross nipt de baas in strijd der wereldkampioenen

30 december 2021

Getty Images
Gary Anderson-Rob Cross

Gary Anderson heeft weer eens de kwartfinales bereikt van het WK darts. Zijn 8e kwartfinaleplek op het PDC WK darts. 'The Flying Scotsman' won de strijd der wereldkampioenen van Rob Cross met 4-3.


Er was ook nog een schot in de roos voor Anderson. Hij gooide de 'big fish' uit. De hoogste uitgooi mogelijk: 170.


Anderson is de wereldkampioen van 2015 en 2016, Cross was in 2018 vanuit het niets de beste van de wereld. Het verschil tussen de 2 oud-wereldkampioenen was donderdagavond wel te zien. Anderson liet andermaal zien dat hij op het eind van het jaar tot grote bloei komt op weg naar weer een finaleplek op het WK. Vorig jaar verloor hij de eindstrijd van Gerwyn Price.

Weer Engelse tegenstander
Anderson treft in de kwartfinales Luke Humphries. 'Cool Hand Luke' won het Engelse onderonsje van Chris Dobey met 4-3.

De Schot schoot niet echt op in het begin. Hij startte nogal traag aan de wedstrijd. Het was echt zo'n opwarmsetje waar Anderson nog niet helemaal geacclimatiseerd was. Cross had het wat dat betreft iets beter voor elkaar. Al had de Engelsman ook het nodige geluk. Hij kwam nog 2-0 voor, zag Anderson terugkomen maar greep toch nog die 1e set.

Inkakker Cross, opkrikker Anderson
Daarna kakte Cross in en krikte Anderson zijn niveau een paar trapjes omhoog. 'The Flying Scotsman' vloog ervandoor. Hij pakte ook nog eens de big fish (170 uit) en verloor ondertussen slechts 2 legs (de legs die Cross begon). 9-2 in legs dus in de 3 sets die volgden en een 3-1-voorsprong.

Anderson gaf voor het eerst sinds de begin van de pot zijn eigen leg weg. Hij miste daarvoor wel tig kansen. Per ongeluk gooide Cross wel raak en dus stond het even 1-1 met Cross aan zet. Hij hield zijn leg en plots leek een echte wedstrijd weer mogelijk. Het publiek hoopte er ook op en ging massaal Cross toezingen. En het was mogelijk. Voltage kwam onder stroom te staan en gooide 144 uit voor winst van de 5e set.

Gary Anderson

Ongelooflijke gemiddelden
In de 6e set begon het hoge scoren. Anderson begon met een 180 en bleef hoog gooien. Ook Cross haakte aan, maar had niets in te brengen op de goede finishes van zijn tegenstander. Op 2-0-achter gooide Cross voor wat hij waard was (weer een 180'er) en maakte hij gebruik van een zeldzame misser van Anderson.

De gemiddelden vlogen in de 6e set even naar boven de 120 voor allebei. Het leverde korte tijd wat spektakel op. Cross kwam namelijk terug tot 2-2. Met 129 over verrekende Anderson zich en gooide hij zichzelf dood. Cross maakte dankbaar gebruik van dit buitenkansje en was helemaal terug in de wedstrijd, voor een beslissende 7e set.

Een seconde dacht Anderson aan een vreselijke nederlaag
Cross had even het momentum en kwam ook 1-0 voor. Anderson liet het er niet bij zitten en verdrong de gedachten van een verschrikkelijke nederlaag. 3-1 voor in sets en 2-0 voor in legs en dan nog verliezen, dat nooit. En dus schakelde de Schot bij en gooide hij nog maar een 180'er om uiteindelijk Cross te breken. Bij het uitgooien had hij nog even moeite, maar de 5e matchdart was wel raak.