🎥 | Whitlock en Heta laten tranen van geluk na WK-winst: ‘Voor Kyle en Australië’

19 juni 2022

Darters Simon Whitlock en Damon Heta waren zondagavond in het Duitse Frankfurt zo trots als een pauw. De gooiers bezorgden Australië een prachtige titel bij de World Cup of Darts door in de finale Wales (Gerwyn Price en Jonny Clayton) te verslaan: 3-1. "Hier zijn geen woorden voor", stamelde de 53-jarige Whitlock na afloop.


Hij en de 34-jarige Heta wonnen allebei hun 1e single-partij en konden het karwei in de clash der koppels afmaken. Deze ging naar Wales, waarna Heta Clayton in de daaropvolgende wedstrijd versloeg. The Heat had er enkele matchdarts voor nodig, maar de felbegeerde titel is binnen.

Sprookje
"Dromen komen uit", aldus Whitlock. "Ik ben wel eens Europees Kampioen geworden, maar beter dan dit wordt het niet." Heta grapte erop los. "Dit voelt nu al normaal, alsof het gisteren was. Nee joh, het is gekkenhuis. Deze is voor heel Australië. We krijgen zoveel support vanuit thuis. Daar doen we het voor."

Ook stond de overwinning in het teken van het herinneren van topdarter Kyle Anderson. De Australiër overleed vorig jaar op 33-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hartaanval, was alom geliefd in het circuit en een bekend gezicht in de sport. Ook op dit WK was de geliefde Anderson erbij.

Opgedragen aan Kyle Anderson
"Ik moest continu aan hem denken", ging Whitlock verder over zijn koppelpartner van weleer. "Hij was een geweldige speler en een nog mooiere gozer. Ik mis hem constant." Whitlock kreeg bijval van Heta, die een ongekend toernooi gooide. "Dit gaf ons kracht. Mede door hem hebben wij deze titel binnen kunnen halen."

Heta sleepte de titel via D16 binnen en kon rekenen op lof van Whitlock. "Aan Kyle denken is mooi. Ik heb fijne wedstrijden met en tegen hem gespeeld. Met Damon spelen is ook bijzonder. Hij is een topspeler. Net als dat ik het op Kyle ben, ben ik ook heel erg trots op hem."