Dit werk doet oud-darter en analist Co Stompé nu: 'Zo blijf ik lekker fit'
Darter en analist Co Stompé in actie op het senioren WK darts. ©Pro Shots

Dit werk doet oud-darter en analist Co Stompé nu: 'Zo blijf ik lekker fit'

15:43, 18-01-2024 / Laatste Update: 16:01, 18-01-2024

Kijk je darts, dan zie je Co Stompé. Bij elk toernooi dat er gespeeld wordt, zit hij bij de uitzender aan tafel om te analyseren. Als oud-darter heeft hij veel kennis. In zijn eigen hoogtijdagen was hij trambestuurder, maar hij heeft nu ander werk.

De halve finale van het WK darts in 2000 was Stompés absolute hoogtepunt. Ineens werd hij naast trambestuurder in Amsterdam ook een bekende Nederlander. Het leverde niet het geld op zoals darters dat in het huidige circuit verdienen. Stompé moet dus nog steeds werken om brood op de plank te krijgen.

'Er is altijd reuring'

"Ik sta bijna onder de vliegtuigen op Schiphol", zegt Stompé in een interview in De Telegraaf. Wat doet hij dan precies daar? "Ik zit in de afbouw. Van slopen tot boren. Dat bevalt me hartstikke goed. Als zelfstandige kan ik zelf m’n tijd indelen. Komende week werk ik twee nachtdiensten. Er is altijd reuring op Schiphol en zo blijf ik lekker fit. Ik ben nooit te beroerd geweest om te werken voor m’n geld.”

Analyses bij Viaplay

Zo verdeelt Stompé dus z'n tijd en aandacht tussen zijn werk op het vliegveld en als analist bij Viaplay, de streamingdienst die alle darttoernooien uitzendt. Daar zag Stompé bijvoorbeeld nog geen maand geleden dat de 16-jarige Luke Littler de finale van het WK darts haalde en daar 200.000 pond mee verdiende. Stompé moest het 24 jaar daarvoor doen met 11.000 pond. Het tekent hoe de dartsport veranderd is.

Hij weet ook: als hij en Raymond van Barneveld nú op hun hoogtepunt waren geweest, dan hadden ze miljoenen verdiend. Maar over als-dan wil Stompé het niet hebben. Hij noemt zichzelf een pionier. Die moeten er ook zijn, om een sport groot te maken. "Wat ik nu heb, vind ik ook prima."

Gratis krentenbrood

Wat leverde de status in 2000 hem dan wél op? Niet heel veel, maar wie het kleine niet eert... Stompé: "Ik zat twee dagen na die halve finale gewoon weer op de tram. Kreeg ik gratis een gesneden krentenbrood bij het bakkertje op het eindpunt, waar ik altijd mijn broodjes haalde. Raymond was toen al zo groot, die kreeg een keer een jacuzzi.”

Bahrein Darts Masters

Het dartseizoen 2024 begint overigens donderdag met de Bahrein Darts Masters. Michael van Gerwen doet als enige Nederlander mee aan het World Series of Darts-event.