Eindelijk mag darter Michael van Gerwen een echte thuiswedstrijd gooien: 'Dit is verdiend'
Michael van Gerwen mag op de Dutch Darts Masters eindelijk een échte thuiswedstrijd gooien. ©AP

Eindelijk mag darter Michael van Gerwen een echte thuiswedstrijd gooien: 'Dit is verdiend'

Martijn Baars • 06:00, 26-01-2024

De Dutch Darts Masters is vrijdag- en zaterdagavond in Den Bosch. Hoewel Nederland de afgelopen jaren verwend is met tal van mooie dartavonden, werden die vooral georganiseerd in Amsterdam, Rotterdam, Venray en Leeuwarden. Brabant, de provincie waar de beste darter van Nederland vandaan komt, bleef bekaaid achter. Tot nu.

Volgens sportmarketeer Chris Woerts, is het niet meer dan terecht dat het dartcircus nu eens een keer in Den Bosch neerstrijkt. Het betekent een échte thuiswedstrijd voor Michael van Gerwen. Hij reist al jaren de hele wereld over voor het darten, maar kon nog nooit zo dicht bij huis gooien. "Zo'n groot darttoernooi met alle grote namen, dat verdient een stad als Den Bosch", zegt Woerts tegen deze site.

Tien minuten rijden voor Van Gerwen

Voor Van Gerwen kon het bijna niet dichter bij huis zijn dan de Maaspoort in Den Bosch. Vanuit zijn woonplaats Vlijmen is het letterlijk maar tien minuutjes rijden tot de evenementenhal waar hij moet gooien. En dat twee weken voordat het carnaval losbarst in de hoofdstad van Brabant. Darten is al een feestje, maar met al deze ingrediënten des te meer.

Luke Littler in Nederland

En wat een line-up staat de fans te wachten. "De hele Premier League Darts is er. Plus alle Nederlandse toppers én Dimitri van den Bergh. Wat wil je nog meer?", vraagt Woerts zich hardop af. Met een specifieke speler is hij meer dan blij. "Het is geweldig dat Luke Littler er ook bij is. Zo'n jong ventje en dan hier al staan, in Nederland."

Michael van Gerwen zal flink moeten salueren naar 'zijn' fans in Brabant tijdens de Dutch Darts Masters in Den Bosch. ©AP

Groene zaal

Littler mag dan een grote schare fans hebben verzameld sinds hij tot de finale van het afgelopen WK darts reikte bij z'n debuut, de fans in Den Bosch zullen massaal voor Van Gerwen en Raymond van Barneveld zijn. "De zaal is helemaal groen aangekleed", licht Woerts vast een tipje van de sluier op." Dat is niet geheel toevallig: TOTO is de hoofdsponsor van het toernooi. Maar het komt goed uit, want 'de kleur' van Van Gerwen is ook groen. 

Waarom de Dutch Darts Masters heel belangrijk is voor Raymond van Barneveld

24 januari 2024, 06:00

Als je alle darttoernooien die de PDC organiseert in een jaar zou rangschikken, dan zouden de World Series of Darts-events ergens onderaan staan. Er is geen prijzengeld voor de Order of Merit te verdienen en spelers worden op uitnodiging toegelaten. Toch is het op de TOTO Dutch Darts Masters van groot belang dat darters als Raymond van Barneveld goed presteren. Martijn Baars van Sportnieuws.nl legt uit waarom.

Live op televisie

Vanaf de eerste dag dat de kaarten voor de Dutch Darts Masters in de verkoop gingen, zijn alle tickets uitverkocht. Maar de fans die er niet bij kunnen zijn, komen toch uitgebreid aan hun trekken. Voor het eerst in ruim twee jaar is er weer een darttoernooi op een open kanaal te zien. RTL 7 mag het toernooi bij uitzondering ook live op televisie brengen. Maar dat was niet gelukt zonder de medewerking van streamingdienst Viaplay. Eigenlijk liggen alle uitzendrechten van het darts daar, maar voor dit toernooi wilde Viaplay graag een uitzondering maken, zegt Woerts. Hij was betrokken bij de onderhandelingen.

'Viaplay werkte bijzonder goed mee'

"Ik moet zeggen dat Viaplay zich erg fijn opstelde in deze discussie. Zij zagen dat het delen van de uitzending met een open kanaal, een goede promotie voor de sport is. En dat is het ook. Als ze een World Series-toernooi achter de decoder hadden gezet, had dat nauwelijks iets opgeleverd. Viaplay werkte bijzonder goed mee en daar gaan de fans thuis van profiteren. Het is heel goed dat het darten weer eens op een open kanaal te zien is."