Grootse plannen Raymond van Barneveld: 'Dan kan ik de hele wereld aan'
Raymond van Barneveld loopt door een haag van Nederlandse dartfans in Amsterdam. ©PDC Darts

Grootse plannen Raymond van Barneveld: 'Dan kan ik de hele wereld aan'

Emiel Versteeg • 07:00, 27-01-2024

Raymond van Barneveld boekte vrijdagavond bij de TOTO Dutch Darts Masters in Den Bosch een mooie overwinning op Rob Cross. Dat smaakt naar meer. De vijfvoudig wereldkampioen heeft er zin in. "Een fitte Barney kan de hele wereld aan."

Ondanks de overwinning op Cross is Van Barneveld erg kritisch op zichzelf. Hij moet veel presteren, wil hij de Dutch Darts Masters kunnen winnen: ''Ik moet wel beter gooien dan tegen Cross. Ik ben blij met mijn dubbels, dat was strak, ik geloof zes uit acht. Dat heeft me de winst opgeleverd." 

Later op de avond werd duidelijk dat Van Barneveld het bij de laatste acht moet opnemen tegen zijn Nederlandse aartsrivaal Van Gerwen. "Het is sowieso de finaledag, dus de voorbereiding wordt er niet anders op. Je wil gewoon naar laatste vier en finale en dan speel je gewoon drie potten. Dus vroeg naar bed en hopen op een paar mooie wedstrijden op weg naar de finale.''

Mocht hij de clash met Van Gerwen winnen, dan wacht Barney de winnaar van de partij tussen landgenoten Gian van Veen en Danny Noppert. Er komt in Den Bosch dus sowieso een Nederlandse finale. 

Van Barneveld aast op major

Verder vooruitkijkend op een mooi seizoen heeft Van Barneveld zijn pijlen gericht op een eindzege in een major: ''Ik zou heel veel opgeven om een major te winnen, dat snap je wel. Als je de top zestien wilt halen, zit je op elke major en dat geeft rust. Maar je hebt wel centjes nodig om daar te komen. Ik moet 52.000 pond verdedigen op de Grand Slam in november, dus je moet het toch verdedigen mocht je in de top 32 willen staan, maar ik wil eigenlijk die top 16 in en dat doe je niet met vloertoernooitjes.'' De laatste keer dat Van Barneveld een major won was in 2014, destijds won hij de Premier League. 

Barney gaat zich daarom met zijn team goed voorbereiden: ''We focussen ons nu op de UK Open in maart, daar moet ik echt stappen maken. Daarom ga ik vanaf maandag ook de sportschool in met het team. We gaan ook afspraken over eten maken. Dus ik wil weleens zien hoe het gaat als een fitte Van Barneveld er staat met de juiste focus in zijn hoofd, dan kan ik de hele wereld aan. Maar dan moeten we nu eerst wel hard aan het werk.''