Jermaine Wattimena | WK darts moet een impuls geven aan carrière van 'The Machine Gun'
i

PDC

Jermaine Wattimena | WK darts moet een impuls geven aan carrière van 'The Machine Gun'

Martijn Baars • 11:00, 17-12-2023 / Laatste Update: 01:06, 08-01-2024

Darter Jermaine Wattimena heeft in 2021 al zijn grootste overwinning geboekt: de strijd tegen de kilo's. Maar sindsdien zijn de resultaten op de oche teleurstellend. Geen finale meer sinds november 2020 en ook geen opvallend goede resultaten geboekt. Het lijkt Wattimena maar niet te lukken om de volgende stap te zetten. En dan wacht op het WK darts ook nog eens een uitdaging van formaat. Hoe gaat de darter de tendens draaien in zijn voordeel?

WK darts en Wattimena; geen combinatie die goed werkt. Al twee WK's op rij vloog de Westervoorter er in de eerste ronde uit. In de negen WK's die hij bij de PDC speelde, is het halen van de derde ronde nog steeds zijn hoogtepunt in Ally Pally. Van namen als Dimitri van den Bergh en Gary Anderson kun je verliezen, maar als hij naast Boris Koltsov (WK 2022) en Nathan Rafferty (WK 2023) ook de naam van Fallon Sherrock op zijn lijst moet zetten van tegenstanders van wie hij in de eerste ronde verliest, kan dat weleens de genadeklap zijn voor de carrière van Wattimena.

Tegen Fallon Sherrock

Want de Nederlander speelt in Engeland, tegen de Queen of the Palace. Een vrouw dus. De afgelopen jaren is al meerdere keren gebleken dat de fans massaal achter de vrouwen op het WK-podium gaan staan en dat menig 'gearriveerde' man daar onder bezwijkt. Wattimena heeft een speelstijl die daar ook nog extra gevoelig voor is. The Machine Gun is zijn bijnaam, vooral omdat hij een paar jaar geleden héél snel gooide. Gooi je goed, dan is dat heerlijk. Gaat het slecht, dan is het moeilijk te compenseren.

- Dit is het speelschema van het WK darts

- Dit is het prijzengeld van het WK darts

Hoogtijdagen

Wattimena en z'n fans hopen op een periode zoals hij had tussen 2016 en 2019. Toen vlogen zijn pijlen zo makkelijk en snel in de vakjes waar ze horen, dat hij menig tegenstander schrik aanjoeg. Op de Players Championship Finals gooide hij in de tweede ronde tegen Richard Veenstra bijvoorbeeld weer eens 103 gemiddeld en zagen we zo'n glimp van wat hij kan. Tegen Sherrock zal hij het nodig hebben. Hoe sneller hij z'n vorm vindt, hoe eerder krijgt hij de zaal stil of zelfs mee.

Impuls op WK is nodig

Wattimena is inmiddels afgezakt naar plek 51 op de wereldranglijst. Daarmee heeft hij in ieder geval volgend jaar nog een tourkaart, maar hij zal wel beter moeten presteren dan de afgelopen twee jaar. Nog zo'n jaar als 2023 en we zien Wattimena in 2025 niet meer terug op de de Pro Tour. Dan lijkt het einde carrière. Maar het WK darts, met het hoogste prijzengeld van alle toernooien, is de perfecte slinger voor een nieuwe impuls.

Jermaine Wattimena

Bijnaam: The Machine Gun

Leeftijd: 35

Eerdere deelnames aan PDC WK darts: 9

Opkomstnummer: Bella Ciao - Gunz for Hire