Joe Cullen verloor zijn moeder in 4 maanden aan kanker: 'Ik gaf geen shit meer om darts'
i

Lawrence Lustig/PDC

Joe Cullen verloor zijn moeder in 4 maanden aan kanker: 'Ik gaf geen shit meer om darts'

Martijn Baars • 11:23, 27-12-2021 / Laatste Update: 07:11, 12-12-2023

Joe Cullen is weer terug op het niveau waar hij begin 2021 op stond te gooien. De Engelse darter was in de eerste helft van dit jaar een top-5 speler qua vorm, zo zegt hij zelf. Maar in juni veranderde alles. Zijn moeder kreeg ineens kanker en overleed in oktober al aan die vreselijke ziekte. In een uitgebreid interview met Metro blikt hij voor het eerst terug op die heftige periode.

"Het is een heel zwaar jaar geweest voor mij buiten het darts om. In de eerste maanden van 2021 stond ik in de top-5 van de wereld met mijn vorm. Ik haalde kwartfinales, halve finales, finales en won regelmatig. Maar toen mijn moeder zich in juni niet lekker begon te voelen, gaf ik geen shit meer om het darten. Ik wilde zoveel mogelijk tijd doorbrengen met mijn moeder. Darten was compleet nutteloos."

'Ik moet druk blijven'

Het leven ging natuurlijk wel door ondertussen, begreep Cullen ook. Maar volgens hem kun je aan zijn resultaten precies zien wanneer de ziekte van zijn moeder begon. "Mijn moeder overleed begin oktober en sindsdien probeer ik er weer een beetje bovenop te komen. Ik moet druk blijven. Ik doe klusjes in het huis en speel heel veel snooker. Als ik me verveel, doet het verlies me het meeste pijn, dus ik blijf zoveel mogelijk bezig."

4 dagen na overlijden moeder

Darten is sinds oktober weer langzaam onderdeel van zijn leven geworden. Hij haalde op het EK darts de halve finale en was daar trots op. "Maar het is nog steeds shit, eerlijk gezegd. Ik speelde 4 dagen na het overlijden van mijn moeder in de eerste ronde van het EK en won met 6-0 van Ted Evetts. Maar als ik 6-0 had verloren, had me dat geen bal uitgemaakt. Die houding heeft me wel geholpen."

'Laatste wedstrijd waar mijn moeder bij was'

Maar zelfs tijdens het ziekbed van zijn moeder speelde Cullen nog zijn wedstrijden. Niet zo goed als voor de kanker, maar nog steeds oke. Bijvoorbeeld tijdens de World Matchplay in juli, waarin hij in de eerste ronde van Chris Dobey won. Na de wedstrijd werd hij heel emotioneel. "Mensen wisten niet waarom. Maar dat was de laatste wedstrijd waar mijn moeder naar kwam kijken. Ze zei dat ze daarna waarschijnlijk niet meer kon komen en dat bleek achteraf de waarheid. Daarom moest ik bijna huilen."

Martijn Kleermaker op het WK darts

Op het WK darts probeert Cullen dat hoofdstuk af te sluiten. In de tweede ronde won hij met een overtuigend gemiddelde van 96.96 met 3-2 van Jim Williams. In de 3e ronde moet hij dinsdagmiddag tegen de Nederlander Martijn Kleermaker.