Raymond van Barneveld probeert op Q-School weer darter te worden: 'Dat stoppen is me aangepraat door m'n manager'
i

BSR Agency

Raymond van Barneveld probeert op Q-School weer darter te worden: 'Dat stoppen is me aangepraat door m'n manager'

Martijn Baars • 12:12, 08-02-2021 / Laatste Update: 00:40, 05-01-2024

Raymond van Barneveld keert vanaf maandag terug als darter. Althans, dat wil hij proberen. Tijdens Q-School (Qualifying School) in het Duitse Niederhausen moet hij tegen met honderden andere (amateur)darters zijn tourkaart weer zien terug te winnen. Hij stopte meer dan een jaar geleden als een gebroken man, maar droomt nu toch weer van het WK.

Door: Tim Beckers

‘Ik zal werkelijk nooit van mezelf houden. Ik zal mezelf haten. Ik walg van mezelf’. Het zijn de woorden van Raymond van Barneveld in december 2019 na zijn verloren wedstrijd op het WK tegen de relatief onbekende Amerikaan Darin Young. Het WK, zijn laatste toernooi voor hij de dartpijlen voorgoed opbergt, eindigt in een complete afgang met uitschakeling in de 1e ronde.

Wanneer Barney begin februari 2021 de telefoon opneemt klinkt er een zucht van verlichting. Ook al weet hij dan nog niet dat de gevel van zijn huis in Den Haag is ingestort. “Ik heb er net een uur opzitten met Engelse journalisten. Het is altijd wel even fijn om het dan weer in je eigen taal te kunnen doen.”

Om te beginnen Raymond: hoe gaat het nu met je?

“Ja super goed naar alle omstandigheden. Sinds oktober zijn we dagelijks bezig van een uurtje of 09.00 uur tot 14.00 uur/15.00 uur in de middag omdat Q-School natuurlijk voor de deur staat. Dus we maken flinke stappen.”

Je klinkt opgewekt. Heb je er ook weer zin in om te gaan beginnen?

“Absoluut. Het afgelopen jaar heeft heel veel teweeggebracht. Ik was eind 2019 geen schim meer van de man die ik ooit was. Ik had altijd een doelstelling en leefde mijn droom. Daarom ben ik zo succesvol geweest, maar dat werd gewoon anders in de laatste jaren. En ik weet ook echt wel dat mensen zeggen ‘daar heb je hem weer’, maar je wordt wat jaartjes ouder en, wordt tussendoor ziek (Van Barneveld is al jaren suikerpatiënt) en het is een stressvol leven want telkens wordt het uiterste van je gevraagd. Als dat vervolgens niet resulteert in successen begint het langzaam een lijdensweg te worden. Maar ik zat toevallig laatst een stukje van Veronica Inside terug te kijken waarin René van der Gijp blij is dat ik weer ga beginnen. Daarin zegt hij ‘als Raymond er maar in gelooft’ en dat heeft me wel aan het denken gezet. Ik zie ook filmpjes met mooie momenten en oranje massa’s bij opkomsten van mij. Dat is uniek, maar dat zie ik nu pas omdat mijn ogen zijn geopend. Nu heb je te maken met een Van Barneveld die weer helder is en doelstellingen voor ogen heeft.”

Maar geloof je er zelf ook echt in dat de oude Van Barneveld weer komt opdagen?

“15 jaar geleden werd ik in 14 maanden tijd de nummer 1 van de wereld, gooide ik een 9-darter en won ik van Phil Taylor in de finale en werd ik wereldkampioen (op het WK van 2007, ook meteen zijn laatste WK-titel). Dus waarom kan dat in 2021 niet? Als je er hard voor werkt en je gelooft er ook echt in dan kun je alles bereiken. Maar je moet het wel leuk gaan vinden om aan al die toernooien deel te nemen en dat was de laatste jaren natuurlijk niet meer het geval. Met een instelling van ‘het zal allemaal wel’ ga je geen prijzen pakken.”

Waarom wilde je werken aan een comeback?

“Ik ben het nooit heel erg eens geweest met de beslissing om te stoppen. Mijn vorige manager Jaco van Bodegom zei 2 jaar geleden dat ik niet kon leven met mijzelf en dat ik een nare man voor mijn omgeving werd. Dat was in de periode dat ook mijn huwelijk op klappen stond. Uiteindelijk heeft hij mij overtuigd, maar ik ben er nooit echt blij over geweest. Ik had het gewoon niet moeten doen. Destijds leek het de beste beslissing want ik was depressief en had een burn-out en ik kon het allemaal niet meer aan.

En toen werd het even stil rondom Raymond van Barneveld?

“Ja, ik zou het even rustig aan gaan doen. Demonstraties gooien hier en daar en af en toe een toernooitje meepakken en daarnaast zelf clinics geven. Zo zag ik dat allemaal voor me, maar toen kwam er ineens een virus. En de coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat ik van 100% darts opeens naar helemaal 0 ging. Ik kon geen demonstraties gooien of clinics geven. Weer een paar maanden later kwam ik een oude trainer van me tegen en die zei dat ik gewoon weer hard moest gaan trainen en voor Q-School moest gaan. Dat zette mij wel aan het denken want ik had ondertussen alles op Netflix wel gezien.”

Kun je het je voorstellen dat mensen raar opkeken toen jij in september je comeback aankondigde, amper 9 maanden nadat ze een gebroken man afscheid zagen nemen?

“Dat begrijp ik ook. Maar ik heb nooit honderd procent achter die beslissing gestaan omdat het me is aangepraat. Je gaat vervolgens van 100% actief in de sport in een keer naar 0%. En als ik mijn demo’s had kunnen doen en wellicht wat analistenwerk bij Sky Sports of RTL 7, dan had ik het allemaal wel best gevonden. Dan was ik misschien ook niet zo snel meer teruggekomen. Maar uiteindelijk wordt het ook een optelsom want ook bij mij moet de schoorsteen roken.”

Dus het financiële aspect speelt daarin ook een rol?

“Mensen zeggen altijd dat ik het financiële gebeuren niet moet nemen, maar dat vind ik bullshit want tuurlijk speelt dat mee. En scheiden is ook duur kan ik je vertellen.”

Je nieuwe manager Ben de Kok zei in een interview bij RTL 7 ooit als Raymond weer negatief gaat lopen doen, hij er gelijk mee stopt. Val je nog wel eens terug in negatieve gedachtes?

“Af en toe heb ik het nog wel eens hoor. Als ik naar Q-School ga moet ik mijn vriendin achterlaten die dan jarig is en net in Nederland woont. Dat zijn lastige dingen, maar daar moet ik nu gewoon doorheen. Door er even uit te zijn geweest kan ik dat nu sneller accepteren. Ik ben een vechter. Kijk naar de film Rocky III. Hij leeft in luxe en weelde. Die momenten heb ik ook gekend. Daarna verliest hij omdat ‘ie de focus niet meer heeft. Hij wil terugkomen, maar het lukt niet helemaal. Zie mij ook maar op die manier. Ik werd bang en durfde niet meer. En als je elke week weer verliest komt je er niet meer uit met jezelf.”

En wat is dan het verschil met de Barney die in 2019 afscheid nam en de Barney die nu aan het werken is aan zijn terugkeer?

“Toen stond er iemand die depressief was en darten helemaal niet meer leuk vond. Nu heb ik tijd gehad om over dingen na te denken en een beetje uit mijn comfort zone te stappen door bijvoorbeeld mee te doen aan iets compleet anders zoals het tv-programma ‘Het Perfecte Plaatje’. Dan zie je ook andere kanten van het leven en hoe serieus je nog steeds genomen wordt door andere mensen. Het afgelopen jaar is ook belangrijk geweest om te ontdekken wat voor moois ik in handen had. Ik ging daaraan voorbij. Het werd normaal. Nu heb ik mezelf even terug op aarde kunnen zetten.”

Nu moet je eerst naar Q-School om opnieuw een tourkaart te veroveren. Is de comeback van korte duur als dat niet lukt?

“Nee hoor. Ik kan dan altijd nog de Challenge Tour spelen (reeks toernooien net onder het niveau waar tourkaarthouders spelen) en op die manier proberen een tourkaart te halen.”

Voel je dat je jezelf weer moet bewijzen?

“Mijn hele leven lang is darts geweest. Ik ben het nooit helemaal eens geweest met de beslissing om te stoppen. Het afscheidsjaar werd dan ook een heel moeilijk jaar. Een jaar waar je het eigenlijk niet meer over wil hebben met onder andere die wedstrijd op het WK tegen Darin Young. Zo wil ik geen afscheid nemen. Ik wil mezelf weer op de kaart zetten en als dat niet lukt dan weet ik ieder geval dat ik het geprobeerd heb. En dan kan ik ook beter met mezelf leven.”

Hoe schat je je kansen in voor Q-School?

“Ik denk dat het haalbaar is. Ik weet in ieder geval dat ik er goed voorbereid naartoe moet gaan want er loopt daar veel talent rond. Het zal in sommige gevallen niet makkelijk gaan, maar voor hetzelfde geld haal ik hem gelijk op de eerste dag.”

Heb je voor jezelf een doel gesteld waar je naartoe wil werken?

“Plaatsing voor het WK. En alles wat er tussendoor op mijn pad komt zie ik als een bonus.”

De Britse darter Chris Mason opperde dat jij de laatste plek voor de Premier League moet krijgen als je je tourkaart haalt. Over mooie bonussen gesproken.

“Ik denk dat dat op dit moment te hoog gegrepen is. Daar ben ik ook totaal niet mee bezig. Maar mochten ze mij vragen sla ik het zeker niet af. Laat ik daar duidelijk over zijn.”