1 speler in de Italiaanse selectie wacht nog op speelminuten dit EK
i

AFP

1 speler in de Italiaanse selectie wacht nog op speelminuten dit EK

Martijn Baars • 17:07, 24-06-2021 / Laatste Update: 11:40, 07-01-2024

Het was een opvallend moment bij de wedstrijd tussen Italië en Wales. Bondscoach Roberto Mancini wisselde de Italiaanse doelman Gianluigi Donnarumma in de 89e minuut voor Salvatore Sirigu. De veteraan mocht een paar minuten in het doel staan. Achteraf bleek dat deze wissel niet op zichzelf stond. Mancini heeft het tot zijn persoonlijke missie gemaakt om alle Italiaanse spelers speeltijd te gunnen dit toernooi.

Mancini zat in 1990 bij de selectie van Italië voor het WK in eigen land. Zonder een minuut te hebben gespeeld zag hij hoe Italië de halve finale wist te bereiken. Mancini heeft in het verleden aangegeven dat dit de grootste teleurstelling uit zijn voetbalcarrière was. Als bondscoach wil hij voorkomen dat zijn spelers van de Azzurri hetzelfde moeten meemaken.

Alleen de 3e keeper nog...

Italië was al voor de laatste groepswedstrijd tegen Wales geplaatst voor de achtste finales. Hierdoor kon Mancini naar hartenlust wisselen. Maar liefst 8 basisspelers werden vervangen ten opzichte van de wedstrijd tegen Zwitserland. Na de wissel van Sirigu staat de teller van het aantal Italianen met speeltijd op dit EK op 25 spelers. Alleen 3e keeper Alex Meret bleef alle 3 de wedstrijden op de bank. 

Achtste finale tegen Oostenrijk

Italië speelt in de achtste finale tegen Oostenrijk. De knock-outfase van een EK lijkt niet het moment om te goochelen met de opstelling. Italië speelt tot nu toe echter fantastisch, dus een grote overwinning op Oostenrijk is niet ondenkbaar. Wie weet mag Meret zaterdag in de 90ste minuut invallen als Italië op een ruime voorsprong staat.

Opvolger van Van Gaal

Mancini werd in 2014 al voorgegaan door Louis van Gaal. In de blessuretijd van de troostfinale bracht de toenmalig bondscoach van het Nederlands elftal Michel Vorm in het veld voor Jasper Cillessen. Dit betekende dat voor het eerst in de geschiedenis van het WK alle selectiespelers van een land speelminuten maakten.