Met dit gebaar maakte Goretzka na zijn goal een statement richting Hongaarse fans
i

AP

Met dit gebaar maakte Goretzka na zijn goal een statement richting Hongaarse fans

Martijn Baars • 16:35, 24-06-2021 / Laatste Update: 21:12, 13-12-2023

Leon Goretzka kroonde zich tegen Hongarije tot de held van Duitsland. De middenvelder schoot in de 84ste minuut de gelijkmaker (2-2) binnen en vierde dit door met zijn handen een hartje te vormen in de richting van de Hongaarse fans. Goretzka maakte een statement tegen de omstreden anti-homowet die vorige week in Hongarije aangenomen werd.

Er was veel te doen rondom de wedstrijd tussen Duitsland en Hongarije. Eerder in het toernooi speelde de Duitse aanvoerder Manuel Neuer met een regenboogband om zijn arm, waarna de UEFA een officieel onderzoek begon om te beoordelen of dit wel is toegestaan. Goretzka liet in de media weten dat hij het absurd zou vinden als Duitsland zich zou moeten verontschuldigen voor de aanvoerdersband. De Europese voetbalbond kwam na het onderzoek tot dezelfde conclusie. 

Nog meer statements

Duitsland wilde vervolgens doorgaan met het maken van statements tegen de Hongaarse anti-homowet. De Allianz-Arena in München moest in de kleuren van de regenboog worden verlichten. De UEFA verbood dit echter omdat het een politiek statement is, gezien de aanwezigheid van Hongaarse fans in het stadion. De Hongaarse premier Victor Orban zou aanwezig zijn bij de wedstrijd, maar annuleerde zijn reis na het ontstaan van de discussie rondom de verlichting van het stadion. 

Regenboogvlaggen

Dit betekende dat de Duitse ploeg een andere manier moest vinden om een boodschap over te brengen. De fans gaven alvast het goede voorbeeld. In het stadion waren meer regenboogvlaggen te zien dan vlaggen met de Duitse driekleur. Goretzka greep na de gelijkmaker zijn kans om ook een statement te maken. 

Steun voor homoseksuele voetballers

De middenvelder van Bayern München sprak in het verleden al meerdere keren zijn steun uit voor de LHBTI-gemeenschap. In een interview met Playboy dit jaar moedigde hij homoseksuele voetballers aan om uit de kast te komen. Volgens Goretzka zouden supporters daar veel beter mee omgaan dan men denkt. De 26-jarige Duitser hoopt dat er tijdens zijn actieve carrière nog een speler openlijk voor zijn homoseksualiteit uitkomt. Die speler kan op zijn volledige steun rekenen.