Na goals Lewandowski zappen ineens 1 miljoen mensen naar spannende slotfase Zweden-Polen
i

EPA

Na goals Lewandowski zappen ineens 1 miljoen mensen naar spannende slotfase Zweden-Polen

Martijn Baars • 13:52, 24-06-2021 / Laatste Update: 14:24, 05-01-2024

Oranje leeft onder de tv-kijker. Toen het duel Zweden - Polen woensdag ineens spannend werd voor het vervolg in het toernooi van het Nederlands elftal - bij winst Zweden zou Oranje angstgegner Portugal ontlopen - zapten er maar liefst 1 miljoen extra kijkers naar NPO 2 voor die wedstrijd. Dat blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek.

Om alles te snappen, moeten we even terug naar woensdagavond. Het Nederlands elftal speelt niet, maar de 2 duels om 18.00 uur zijn wel bepalend voor hoe het EK-schema voor de ploeg van Frank de Boer eruit gaat zien. Simpel gezegd als Spanje en Zweden winnen, dan ontloopt Oranje angstgegner Portugal en komen ze in de achtste finale tegen Tsjechië.

Lewandowski

Na een uur voetballen lijkt het er goed uit te zien voor het Nederlands elftal. Spanje leidt met 3-0 tegen Slowakije en ook de Zweden staan met 2-0 voor tegen Polen. Maar dan wordt het door superspits Robert Lewandowski spannend. De Pool maakt 2-1 in de 61ste minuut. Op dat moment zien we kijkers massaal overschakelen naar Zweden - Polen.

1 miljoen extra kijkers

Het wordt nog extremer als Lewandowski de 2-2 binnenschiet en daarmee eigenhandig ervoor lijkt te zorgen dat Nederland een zware opponent treft in achtste finale. De kijkers van Slowakije -Spanje op NPO 1 beginnen massaal te zappen naar NPO 2, waardoor de wedstrijd daar die begon met 300.000 kijkers nu bij een slordige 1,3 miljoen kijkers in trek is.

Winnende goal Zweden

Die zappers worden beloond, want de aanvalsdrift van de Polen, die nog moesten scoren om de volgende ronde te bereiken, werd afgestraft. Diep in de extra tijd tikte Viktor Claesson de winnende 3-2 binnen voor Zweden en daarmee treft Oranje niet Portugal, maar Tsjechië in de achtste finale.