🎥 | Geen grote schermen bij Oranje tegen Noord-Macedonië: 'Maar wel zo snel mogelijk alle maatregelen loslaten'

Martijn Baars • 23:38, 14-06-2021 / Laatste Update: 19:09, 08-01-2024

Er komen sowieso nog geen grote schermen in diverse steden om het Nederlands elftal te kunnen kijken op het EK. Dat zei burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen, die ook in het OMT zit. Daarin wordt elke keer beslist wat wel en niet mag in verband met corona. Er was nog hoop dat de wedstrijd tegen Noord-Macedonië op maandag 21 juni een uitzondering zou kunnen zijn, maar daar zet Bruls nu alvast een streep doorheen.

"Laten we 30 juni aanhouden als datum waarop er weer verder versoepeld wordt. Misschien wordt dat nog iets eerder, bijvoorbeeld 26 juni, maar eerder dan dát wordt het niet. Dus grote schermen blijven voorlopig nog even een plan apart."

'Geen maatregelen in de lucht houden'

Wel liet Bruls het kabinet iets duidelijk weten. "Zo gauw er geen virologische redenen meer zijn om de mensen beperkende maatregelen op te leggen, moet je er ook acuut mee stoppen. En als dat sneller kan dan moet dat sneller. Daar hebben wij ons gezag op gebouwd. Je moet geen maatregelen in de lucht blijven houden als er geen goede argumenten meer voor zijn."

Geen regels meer

Met die woorden geeft hij veel Nederlanders weer hoop. De coronacijfers gaan zo goed, dat versoepelingen elkaar snel opvolgen. Vanaf 30 (of 26) juni mag de horeca ook weer tot 100 mensen binnen ontvangen en keert het leven weer zo goed als terug van voor corona. Behalve dat mondkapjes, de anderhalve meter afstand en thuisblijven bij klachten nog wel van kracht blijven. Al die goede cijfers dankt Nederland vooral aan de vele vaccinatieprikken die de afgelopen weken gezet zijn.