Ruim 2,3 miljoen kijkers zien Zwitserland na penalty's stunten tegen Frankrijk

AP

Martijn Baars • 11:39, 29-06-2021 / Laatste Update: 07:25, 07-01-2024

De eerste penaltyreeks van dit EK voetbal, aan het einde van de spectaculaire wedstrijd tussen Frankrijk en Zwitserland, is maandagavond bekeken door 2,3 miljoen mensen. De Avondetappe begon daardoor erg laat en scoorde met 353.000 kijkers slechts de helft van het aantal van zondagavond.

Na de reguliere speeltijd en de verlenging was de stand 3-3. De strafschoppenreeks eindigde in 5-4. De Zwitserse doelman Yann Sommer, door NOS-commentator Jeroen Grueter steevast ‘bonsai-keeper’ genoemd vanwege zijn lengte, wist de strafschop van de Franse sterspeler Kylian Mbappé uit het net te houden. Zwitserland stuurde zo wereldkampioen Frankrijk naar huis. Mbappé bood op Instagram zijn excuses aan voor zijn misser.

Kroatië-Spanje

De wedstrijd ervoor, tussen Spanje en Kroatië, was met 1,7 miljoen kijkers het op een na best bekeken programma van de avond. De nabeschouwing werd door bijna 1,9 miljoen mensen bekeken, Studio Europa moest het daaropvolgend doen met een kleine 800.000 kijkers. Het programma startte pas een minuut voor middennacht.

De Oranjezomer

De Avondetappe, die pas na half 1 ‘s nachts begon, had nog meer last van het late tijdstip: daar bleven 353.000 mensen voor wakker. Op SBS 6 trokken de mannen van De Oranjezomer op de vroege avond 626.000 kijkers. Na de strafschoppen gingen zij verder met 444.000 geïnteresseerden.