Vaclav Cerny had dolgraag met Tsjechië tegen Nederland willen staan op het EK: 'Het was een grote klap'
i

AFP

Vaclav Cerny had dolgraag met Tsjechië tegen Nederland willen staan op het EK: 'Het was een grote klap'

Martijn Baars • 16:20, 25-06-2021 / Laatste Update: 12:17, 05-01-2024

Het liefst was Vaclav Cerny er zondag in Boedapest zelf bij geweest. Een zware knieblessure voorkwam deelname aan het EK voor de 23-jarige Tsjechische aanvaller, die de teleurstelling inmiddels wel heeft verwerkt.

"Het was een grote klap. Ik heb geleerd dat het geen zin heeft om terug in de tijd te kijken, naar negatieve dingen die zijn gebeurd”, zegt Cerny, die de wedstrijd nu zondag thuis in Nederland op de televisie kijkt.

"Ik ben nu hard aan het trainen en het gaat zoals gepland. Daar ben ik hartstikke blij mee”, vertelt Cerny, die nog niet weet wanneer hij zijn rentree gaat maken. "Ik heb niet echt verwachtingen, het is even kijken hoe het aanvoelt.”

Debuut voor Tsjechië

Twee maanden voor zijn blessure debuteerde Cerny in de nationale ploeg. Hij deed een helft mee in de verloren oefenwedstrijd tegen Duitsland (1-0). Een week later speelde Cerny zijn 2e interland, in de Nations League tegen Slowakije (2-0). De assist bij de 2e treffer kwam van hem. "Mijn debuut liet lang op zich wachten. De weg lag eigenlijk open voor me toen ik bij Ajax speelde. Maar door blessures is het allemaal wat anders gelopen. Toen het eindelijk zover was, voelde het wel bijzonder. Daar droom je van.”

Contact

Tijdens het EK heeft Cerny geregeld contact met de Tsjechische internationals, die als 3e eindigden in groep D. Tsjechië won van Schotland (2-0), speelde gelijk tegen Kroatië (1-1) en verloor van Engeland (0-1). "Tsjechië heeft een goed elftal en speelt echt als een team, een eenheid”, zegt Cerny. "Daar ligt hun kracht, op die manier willen ze succes behalen. En natuurlijk springt Patrik Schick er dit toernooi met 3 doelpunten uit.”

EK 2004

Voor Cerny is het een bijzondere wedstrijd zondag in Boedapest. "Ik speel al 7 jaar in Nederland en ken een aantal jongens. Tsjechië en Nederland hebben eerder mooie duels uitgevochten. De wedstrijd in de groepsfase van het EK in 2004 staat me nog het meest bij. Oranje stond al snel met 2-0 voor, maar uiteindelijk won Tsjechië nog met 3-2.”