Van der Vaart reageert op geïrriteerde Spanjaarden: 'Het lijkt erop dat mijn kritiek geholpen heeft'
i

AFP

Van der Vaart reageert op geïrriteerde Spanjaarden: 'Het lijkt erop dat mijn kritiek geholpen heeft'

Martijn Baars • 12:42, 24-06-2021 / Laatste Update: 19:02, 13-12-2023

"We hopen dat Rafael van der Vaart deze wedstrijd nu kijkt. We dragen de 4-0 van Ferran Torres aan hem op", slingerde een Spaanse commentator woensdagavond de huiskamers in van de voetbalfans van La Roja. De ex-international raakte in het land eerder deze week een gevoelige snaar door te zeggen dat de Spanjaarden ‘verschrikkelijk’ waren.

Spanje stelde na de teleurstellende optredens tegen Zweden (0-0) en Polen (1-1) orde op zaken door Slowakije met 5-0 van de mat te vegen. Zelf reageerde Van der Vaart na afloop via sociale media sportief. "Het lijkt erop dat ik Spanje heb gemotiveerd. Het was een goede wedstrijd, gefeliciteerd met het bereiken van de knock-outfase.”

Kritiek op Spanje

Eerder liet Van der Vaart zich tijdens een van zijn analyse bij de NOS dus kritisch uit over Spanje. De voormalig speler van Real Madrid, die zelf in de WK-finale van 2010 van La Roja verloor, hoopte zelfs dat Spanje de volgende tegenstander van Oranje zou worden. Nadat zijn uitlatingen waren doorgedrongen tot het Spaanse trainingskamp kreeg Van der Vaart, die zelf overigens een Spaanse moeder heeft, de bal keihard teruggekaatst.

Foto in de kleedkamer

"Van der Vaart wil zijn moment van glorie en nu heeft hij het”, liet Koke nog voor de eclatante zege op Slowakije weten. De middenvelder van Spanje deelde vervolgens nog een sneer uit: "Ik heb hem ooit gezien in een WK-finale. Daar hebben we hier op het Ciudad del Fútbol (waar Spanje traint, red.) nog wel een foto van. Van Iniesta’s doelpunt tegen Nederland met Van der Vaart aan zijn zijde. Die houden we bij ons om ons extra te motiveren."

Finale Nederland-Spanje

Koke vertelde verder dat de Spanjaarden de woorden vooral in hun geheugen opslaan, mochten ze later op het EK alsnog Nederland treffen. Dat laatste kan op z'n vroegst pas in de finale gebeuren. Oranje treft zondag in Boedapest in de achtste finales Slowakije en Spanje neemt het een dag later in Kopenhagen op tegen Kroatië.