Formule 1-debutant Nyck de Vries: ‘Formule 1 is altijd mijn droom geweest’

20 mei 2022

GettyImages
nyck-de-vries-debuut-formule-1-grand-prix-van-spanje

Nyck de Vries, die bij vrije training 1 zijn Formule 1-debuut maakte, werd na afloop van de 1e vrije training voor de camera van Viaplay gesleept. Hij blikte terug op een mooi moment in zijn carrière. Hij wilde niets zeggen over een vaste plek bij Williams. "Ik heb mijn job gedaan, de rest is buiten mijn controle om", zegt hij.


Nyck de Vries eindigde als 18e in de 1e vrije training van de Grand Prix van Spanje. Hij eindigde voor zijn teamgenoot Nicholas Latifi. Dat is niet slecht voor een debuut! Hij vertelde hoe druk hij het heeft komende tijd, te beginnen met deze vrije training dus."Deze komende periode van 2 maanden ben ik maar 3 dagen thuis, maar ik ben content met wat ik mag meemaken."

Nyck vaker in de Formule 1?
Na zijn debuut heeft iedereen het vooral over een terugkeer van de Nederlander in de Formule 1, momenteel is hij nog geen vaste coureur. "Ik snap dat iedereen hierover spreekt op dit soort momenten, ook omdat er veel over 1 van de rijders wordt gesproken", vertelt De Vries. "Ik zal niet ontkennen dat de Formule 1 altijd mijn droom en doel is geweest, of is. Maar de keuze is buiten mijn controle om. De tijd zal het leren", sluit hij af.

Nerveus
Hij gaf aan dat hij zeker wel nerveus was voor de vrije training. "Als je in de auto stapt en de pitstraat uitrijdt, dan zit je in een vertrouwde omgeving. Dan ben je alleen met de auto en ga je op je intuïtie en gevoel af. Ik denk dat dat goed is gelukt", vertelt hij. "Ik ben natuurlijk een Formule E auto gewend, die heeft geen grip. Van een Formule 1-auto verwacht je veel meer. Op de C1 banden bewoog de auto best veel en was het lastig om de banden op de operating window te krijgen, maar op de C3 was het een stuk makkelijker", legt De Vries uit.

Gaan we De Vries vaker zien?
Hij had een snel antwoord op deze vraag: "Die kans is heel goed aanwezig, voor welk team dat weet ik nog niet. Maar dat gaan jullie vast gedurende dit jaar zien.

Vervanger Alexander Albon
De Vries verving ploeggenoot Alexander Albon, waar hij erg dankbaar voor was. Eerder reed De Vries al in een F1-wagen, bij de Young Driver Tests. Verder is De Vries wereldkampioen in Formule E(elektrische raceklasse) en won hij in 2019 het Formule 2-kampioenschap.