Interview met nieuwe Formule 1-commentatoren: ‘De kijker zit niet op een kunstje te wachten’

8 december 2021

Viaplay Nederland
commentatoren-formule-1-viaplay-nederland-melroy-heemskerk-nelson-valkenburg

Als het nieuwe Formule 1-seizoen in maart van start gaat, dan krijgt Nederland te maken met 2 nieuwe stemmen die het commentaar gaan verzorgen: Nelson Valkenburg en Melroy Heemskerk. Sportnieuws.nl zocht de 2 boezemvrienden op in Amsterdam voor een interview. "Bij mij op de bank is hij net zo fanatiek als in het commentaarhok."


Door: Martijn Baars

Hun ogen glinsteren, 16-hoog in de A'dam Toren in Amsterdam. Voor Nelson en Melroy komt hun droom uit: vanaf het nieuwe seizoen mogen zij de koningsklasse in de autosport verslaan voor de nieuwe streamingsdienst Viaplay. "Begin september werd ik al gevraagd of ik het wilde doen", legt Nelson Valkenburg uit. "Toen ik hoorde wie mijn co-commentator zou worden - namelijk mijn allerbeste vriend Melroy - was de keuze meteen gemaakt." Zijn gaan dus sámen het commentaar verzorgen en 'vervangen' Olav Mol dus met z'n tweeën. De 'nieuwe Jack Plooij' wordt Stéphane Kox.

nelson-valkenburg-commentator-viaplay-formule-1

Nelson Valkenburg is vanaf het nieuwe seizoen de lead-commentator tijdens de Formule 1.'We moeten top zijn'
Samen doen ze al een tijdje verslag van de autosport, zoals tijdens de 24 Uur van Le Mans. Maar de Formule 1 is andere koek. Véél meer kijkers in Nederland én daardoor ook veel meer meningen. "Wij zijn ons ervan bewust dat we op de toppen van ons kunnen moeten zijn. Wij zijn de eerste en enige link met de kijkers thuis."

Fanatieker dan Olav Mol
Ze hebben samen grote schoenen te vullen. Na 30 jaar Olav Mol moeten zij hét Nederlandse geluid van de Formule 1 zien te vervangen. "Dat gaat niet lukken als we hem na gaan doen. De kijker zit ook niet op een kunstje te wachten. We moeten onze eigen stijl houden, dicht bij onszelf blijven." Maar dat betekent niet dat de jonge gasten zakelijk en emotieloos worden. "Bij mij op de bank is hij net zo fanatiek als in het commentaarhokje", zegt Melvin over Nelson. "Misschien moet ik m'n enthousiasme en fanatisme zelfs wel een beetje indammen", lacht Nelson.

melroy-heemskerk-commentator-viaplay-formule-1

Melroy Heemskerk is zelf al jarenlang coureur én commentator en zal de co-commentator van Nelson Valkenburg worden in het nieuwe Formule 1-seizoen.'Geen kunstje'
Voor Nelson wordt het al zijn 14e jaar als commentator, echt geen nieuweling of rookie dus. "Het is wel heel spannend om dit te mogen doen, maar het voelt voor ons als vrienden heel natuurlijk. Zo moet het ook overkomen. We moeten geen kunstje gaan doen. Het draait ook niet om ons, maar om de Formule 1. Door de grote ploeg waar we bij Viaplay onderdeel van zijn, leunen de analyses en het commentaar niet op een paar herkenbare gezichten."

Max Verstappen nu kampioen of in 2022?
Worden Nelson en Melroy de eerste commentatoren die Max Verstappen wereldkampioen zien worden? Of gaat die eer toch nog naar Olav Mol in zijn laatste seizoen? "Melroy denkt dat Max Verstappen dit jaar kampioen gaat worden. Maar ik twijfel. Hoe hij afgelopen weekend na Saudi-Arabië reageerde, was heel professioneel. Hij lijkt zich niks aan te trekken van de druk." Melroy: "Hij staat al z'n hele racecarrière onder druk en daar is hij nooit voor weggelopen. Hij oogt heel sterk en blijft kalm. Ik zie het wel gebeuren."